EU lägger strafftullar på amerikanska traktorer

Världshandelsorganisationen WTO har beviljat EU tillstånd att svara på Trump-regeringens strafftullar. Bryssel handlade snabbt. Bara en dag senare lanserade kommissionen strafftullar på bland annat livsmedel och traktorer från USA.

SLC - Lpx 11054
Bekämpningsmedelsrester i flera importlivsmedel

Tullen har vid sin övervakning av bekämpningsmedelsrester underkänt 37 importpartier på grund av bekämpningsmedel. Vid slutet av oktober hade redan fler importpartier underkänts än under hela det föregående året.

SLC - Danish Crown
Kina avvisar griskött från tre danska slakterier

De kinesiska myndigheterna har stoppat importen av griskött från tre stora slakterier i Danmark. Avstängningen gäller de Danish Crown-ägda slakterierna i Sæby och Horsens samt Tican i Brørup, som tillhör den tyska koncernen Tönnies.

Joe Biden tog hem segern i USA-valet

Efter en rekordlång och spännande rösträkning i presidentvalet segrade demokraternas kandidat Joe Biden över president Donald Trump. Segern var extremt knapp för Biden och hans vicepresidentkandidat Kamala Harris.

Utdragen rösträkning präglar valet i USA

Rösträkningen i USA-valet blir en utdragen historia. I skrivande stund sent på onsdagen var utgången ännu oklar. Det lutade då åt att president Donald Trumps demokratiska utmanare Joe Biden skulle utgå som segrare.

SLC - 2908273630 Fd5629Db30 O
EU bygger eget försvar mot handelskrig utan WTO

Som en följd av USA-blockaden mot WTO utvecklar EU en egen mekanism för skydd mot handelstvister. Framöver kan EU reagera mot utomstående handelspartner och utfärda sanktioner. Mekanismen är en reaktion på USA:s ovilja att beakta WTO-beslut.

USA blockerar valet av nästa WTO-chef

WTO-chefen Roberto Azevêdo avgick i slutet av augusti från sin post. Sedan dess har tjänsten som generaldirektör varit vakant. Åtta kandidater har anmält sitt intresse, varav två personer är favoriter. På sluttampen har USA blockerat valet.

Internationellt initiativ ska bromsa svinpesten

Den afrikanska svinpesten är ett globalt hot som måste bekämpas med förstärkta resurser. Det anser FN:s matorganisation FAO och den internationella organisationen för djurhälsa OIE. Målet är att utrota ASF i alla delar av världen.

SLC - Ffd1
FFD: Viktigt att trygga matproduktionen när hungersnöden ökar globalt

Coronapandemin har gjort att hungersnöden i världen ökar. Food and Forest Development Finland FFD, där SLC är medlemsorganisation, jobbar på gräsrotsnivå för att småbrukare i hårt drabbade utvecklingsländer ska kunna förse sina familjer och samhällen med mat.

EU ökade exporten av jordbruksprodukter

Under det första halvåret 2020 exporterade EU-länderna jordbruksprodukter och livsmedel till ett sammanlagt värde av 90,2 miljarder euro. Det är en ökning med 2,6 procent jämfört med det första halvåret 2019, rapporterar EU-kommissionen.

Fonterra forskar i kornas metanutsläpp

Den nyazeeländska mejerikoncernen Fonterra betraktar korna som en nyckel till sänkta metanutsläpp från jordbruket. Ett nytt projekt med namnet ”Kowbucha” ska snart visa hur det går till.

EU-kommissionen vill rädda Mercosur

EU:s frihandelsavtal med den sydamerikanska tullunionen Mercosur har mot förmodan ännu inte strandat. Enligt handelskommissionär Valdis Dombrowskis pågår diskussioner som syftar till att rädda överenskommelsen.