Lpx 72151
En okänd stam av afrikansk svinpest i Kina kan vara ett olagligt vaccin. FOTO: Landpixel
Jordbruk Globalt

Misstankar om
olagligt svinpestvaccin
väcker oro i Kina

Det kinesiska grispriset har tagit fart efter spekulationer om en eventuell ny våg av svinpest i landet. Enligt nyhetsbyråerna har Kinas grisproduktion återhämtat sig nästan helt efter svinpestepidemin, men nu väcker en ny stam stor förundran.

Kinesiska experter har döpt den okända stammen till HuB20. Den har isolerats ur misstänkt griskött som påträffades av veterinärer på en marknad i provinsen Hubei. Den nya virusstammen uppges vara lindrigare än den svinpest som har spridits i landet.

Åtminstone två andra, liknande stammar har identifierats på kinesiska svingårdar. De okända varianterna uppges framkalla ett slags kronisk form av ASF med ett relativt lindrigt men långvarigt förlopp.

Forskarna prövar nu om den nya ASF-varianten kan vara en naturlig mutation. Enligt tidningen China Daily går en alternativ teori ut på att HuB20 är ett olagligt, levande vaccin mot afrikansk svinpest. Variantens egenskaper tyder på detta.

Riskerar biosäkerheten

Jordbruksministeriet och dess experter har inlett efterforskningar med avseende på illegal produktion av vacciner. Forskarna betonar att preparaten är en risk för biosäkerheten, eftersom de inte prövas i systematiska test som är obligatoriska för officiella vacciner.

Illegala vacciner kan framkalla en ASF-infektion hos grisar och främja spridningen av den afrikanska svinpesten. Ministeriet betonar att officiella och godkända vacciner mot ASF ännu inte finns på marknaden.

Alla sådana vacciner är olagliga i Kina och kommer att konfiskeras, inskärper ministeriet. Personer som tillverkar och distribuerar olagliga vacciner hotas av hårda straff. Dessutom dras förövarnas forskningslicenser och tillstånd in.

I slutet av januari bekräftade jordbruksministeriet det första nya kinesiska fallet av afrikansk svinpest sedan oktober 2020. Utbrottet skedde på en gård med mer än 1.000 grisar i provinsen Guangdong i södra Kina.

Grissektorn börjar repa sig

Den kinesiska grisproduktionen har enligt officiella källor återhämtat sig efter den svåra svinpestepidemin de senaste två åren. Landets statistikmyndigheter uppger att grisproduktionen under 2020 låg bara 3,3 procent under siffran från föregående år.

Detta har överraskat marknadsanalytikerna, som hade väntat en starkare svacka. En analytiker från Rabobank som Reuters har talat med, hade räknat med ett betydligt längre bortfall i den kinesiska grisproduktionen.

Enligt officiella prognoser torde Kinas grispopulation återhämta sig helt och hållet före slutet av det första halvåret 2021, med reservationen att nya ASF-fall kan bromsa återhämtningen och producenternas förväntningar.

Landets grisbestånd ökar snabbare än väntat på grund av ett högt grispris. Det är framför allt stora grisproducenter i industriell skala som har etablerat stora populationer, ofta i helt nybyggda anläggningar.

Den senaste tiden har pristurbulensen tilltagit på den kinesiska grismarknaden. Rapporter eller rykten om nya fall av svinpest har ökat slaktaktiviteten. Risken för en ny våg av svinpest sprider igen osäkerhet inom branschen.