162521820 3954700394587051 4129309952460460614 O
Långvariga skyfall har förvandlat åkrar och ängar till sjöar i Australien. Foto: NSW Farmers
Jordbruk Globalt

Farmare och boskap drabbas
av översvämningar i Australien

Häftiga och långvariga regn har framkallat svåra översvämningar i de östra delarna av Australien. Hus, åkrar, boskap har hamnat under vatten eller spolats bort. Åkrarna har förvandlats till stora sjöar.

För bara ett år sedan led Australien av hetta och svåra bränder. I stora områden förlorade mjölkbönderna sin boskap. Det fick kännbara följder för landets mjölkproduktion. En av de värst drabbade delstaterna var New South Wales.

Nu har delstatens mjölkproducenter igen drabbats, men denna gång står landskapet under vatten. Det har fortsatt att regna utan avbrott i New South Wales. Enligt delstatsregeringen är översvämningen den svåraste sedan etthundra år.

Men också den övriga östkusten och delar av inlandet har badat i skyfall. Enligt meteorologerna har mer än en meter regn fallit i vissa regioner och regnen väntas fortsätta över hela påsken. Flera tusen personer måste lämna sina hus för att evakueras.

Mjölkgårdarna är särskilt illa ute

Många farmare överraskades av de häftiga regnen, då floderna svämmade över slätterna. Ögonvittnen berättar om drivande kadaver i vattenmassorna. Långtifrån alla farmare hade chansen att reagera snabbt för att bärga de nödställda djuren.

Översvämningarna drabbar mjölkbönderna särskilt hårt. Producenterna rapporterar om försvunna kor, strömavbrott och avsaknaden av nödvändiga transporter. Tidningarna rapporterar om producenter som har funnit döda kor inne i vattenfyllda bostadshus.

De australiensiska meteorologerna varnade denna vecka för nya översvämningar och gav order om evakueringar. Enligt den nationella vädertjänsten BOM täcker varningarna redan alla delstater och berör tio miljoner människor.

Premiärminister Scott Morrison beskrev i veckan läget som ”dynamiskt och ytterst komplext”. Enligt Morrison hade katastrofen inte skördat människoliv men omkring 18.000 personer har evakuerats. Antalet evakuerade kan stiga med ytterligare 15.000 personer.

Den viktiga Warragamba-dammen som förser Sydney med vatten överfylldes redan senaste lördag och situationen blev inte bättre under veckan. För bara ett år sedan sjönk vattenståndet till en farligt låg nivå som en följd av torka.

Omöjligt att värdera skadorna

Farmarna i de berörda regionerna försöker så gott det går att värdera sina skördeskador och förlusterna av byggnader, maskiner och boskap. En drabbad farmare uppgav för TV-stationen ABC att han har förlorat sin gård och 180 kor.

Farmaren uppskattar boskapens marknadsvärde till 360.000 australiensiska dollar. Producentorganisationerna utgår från att översvämningarna kommer att få svåra ekonomiska konsekvenser för ett stort antal branscher med anknytning till jordbruket.

Betesmarker har hamnat under vatten, lagrat djurfoder har spolats bort och tusentals djur har drunknat. Det är emellertid omöjligt att ens preliminärt uppskatta förlusterna på grund av det höga vattenståndet och fortsatta regn.

Producentorganisationen NSW Farmers i New South Wales försöker ändå arrangera grundläggande hjälpaktioner till gårdarna via en fond för naturkatastrofer. Den australiensiska regeringen har också aktiverat sina biståndsfonder för att stöda offren.