Jordbruk Globalt

Globala veteskörden
blir större än beräknat

Det internationella spannmålsrådet International Grains Council räknar globalt med en rekordstor veteskörd. Ryssland, Kazakstan och Australien kommer sannolikt att exportera mer vete än beräknat.

IGC beräknar den globala veteskörden till 796,1 miljoner ton, eller 0,5 miljoner ton mer än den föregående uppskattningen från januari. Detta är en ökning med 15 miljoner ton, jämfört med föregående år.

Skörden i de åtta viktigaste exportländerna för vete toppade 397,1 miljoner ton vete, vilket är fyra procent mer än motsvarande mängd föregående år. De åtta länderna står därmed för ungefär hälften av den globala veteproduktionen.

Den långfristiga trenden tyder på en stabil ökning av skördarna i de stora veteproducerande länderna, som Ryssland, Kanada och Australien. Produktionen håller i stort sett jämna steg med konsumtionen.

Enligt IGC uppskattas den globala konsumtionen av vete till omkring 789,2 miljoner ton, vilket tyder på en stabil utveckling. Prognosen från föregående månad har endast korrigerats marginellt med 0,2 miljoner ton.

Konsumtionen av fodervete steg i januari med 1,1 miljoner ton till 150,1 miljoner ton. Det motsvarar en årlig ökning med 2 procent, vilket främst torde bero på en växande konsumtion i EU, Ryssland och USA.

I slutet av regleringsåret 2022/23 torde de globala vetelagren uppgå till 281,7 miljoner ton. Detta överskrider januariprognosen med 1,1 miljoner ton. Den årliga ökningen beror enligt IGC på växande lager i Kina.