Lpx 163317
Tyskland har bekräftat det första fallet av afrikansk svinpest i landet. FOTO: Landpixel
Jordbruk EU

Första ASF-fallet i Tyskland
drabbar exporten och grispriset

Senaste torsdag bekräftade Tyskland afrikansk svinpest hos ett vildsvinskadaver i närheten av den polska gränsen. Det dröjde inte länge innan Kina, Sydkorea och Japan stängde sina gränser för tyskt griskött.

ASF-viruset fastställdes hos ett vildsvinskadaver i den sydöstra delen av delstaten Brandenburg. Test bekräftade att djuret hade smittats av afrikansk svinpest. Otaliga ASF-fall på den polska sidan har en längre tid bekymrat de tyska myndigheterna.

Jordbruksminister Julia Klöckner tillsatte genast en krisgrupp för att kartlägga situationen och dess konsekvenser. Ministeriet informerade också EU-kommissionen och alla länder som importerar griskött från Tyskland.

Exporten av griskött till länder utanför EU stoppades automatiskt redan på torsdagen av de tyska myndigheterna, eftersom nya certifikat inte kunde ställas ut. Reaktionen från de utländska marknaderna kom därefter snabbt.

Tyskland försöker förhandla med Kina

Med en gång förlorade Tyskland sin status som ASF-fri nation. Kina, Sydkorea och Japan stängde sina gränser för tyskt griskött. De inhemska producenterna befarar svåra konsekvenser, då grispriserna genast började genast rasa.

Kina är Tysklands viktigaste exportmarknad som importerar 14 procent av landets export av griskött. Alla grisprodukter som har hunnit skeppas från Tyskland till Kina måste förstöras av den kinesiska tullen eller återsändas till Tyskland.

Värdet av exporten till Kina rör sig detta år kring cirka en miljard euro. Det senaste året har mängden exporterat griskött mer än fördubblats som en följd av svinpesten i Kina. Samtidigt har exportvärdet tredubblats.

Enligt jordbruksministeriet i Berlin har den tyska regeringen börjat förhandla med Kina om möjligheterna att begränsa konsekvenserna för den tyska exporten. Tyskland eftersträvar en lösning där exportförbudet enbart skulle gälla den drabbade östtyska regionen.

Sydkorea stängde omedelbart sin import av tysk gris då det första ASF-fallet blev känt. Sydkorea måste under fjolåret bekämpa ett inhemskt utbrott med minst 14 bekräftade fall. Sammanlagt måste 145.000 sydkoreanska grisar dödas.

Denna veckas måndag meddelade också Japans jordbruksministerium att landet stoppar importen av grisprodukter och levande grisar från Tyskland. Den tyska marknadsandelen i Japan beräknas till 3,3 procent.

Grispriset rasade då exporten stannade

Den tyska producentorganisationen DBV understryker handelns och slakteriernas ansvar i den nya situationen. Alla måste ta sitt ansvar, krisen får inte övervältras på enbart producenterna, understryker producentbasen Joachim Rukwied.

Genast efter meddelandet om den kommande exportförbudet till Kina rasade det tyska grispriset med 20 cent, till 1,27 euro per kg slaktvikt. Enligt branschorganisationerna måste grissektorn snabbt söka ersättande marknader.

Stöd för privat lagring är ett alternativ som har diskuterats. Ett problem är att lagren är relativt väl fyllda som en följd av coronaepidemin. Jordbruksminister Klöckner varnade för panik. Ett vildsvin med ASF har påträffats men myndigheterna är väl förberedda.

De europeiska producentorganisationerna Copa och Cogeca betecknar det som en tur i oturen att ASF-utbrottet skedde i Tyskland. Myndigheterna hade färdiga krisplaner och reagerar effektivt.

Det tyska jordbruksministeriet iscensatte omedelbart en krisplan med en serie åtgärder på ort och ställe för att begränsa risken för spridning. Tidigare fall i Belgien och Tjeckien har visat att det går att stoppa ASF i den europeiska unionen, framhåller Copa-Cogeca.

Mest drabbar smittan två lokala regioner i delstaten Brandenburg. Ett spärrområde har inrättats inom en radie av femton kilometer från den plats där det infekterade vildsvinet påträffades.

Ett mobilt elstaket har satts upp kring området där det döda vildsvinet hade påträffats. Orten ligger i ett nyskördat majsfält, sju kilometer från den polska gränsen. I området finns tjugo svingårdar, varav en gård med 5.000 grisar.