Jordbruk EU Marknad

Fem nya ASF-vildsvin
påträffades i Tyskland

I den östtyska delstaten Brandenburg har afrikansk svinpest påträffats hos ytterligare fem djur. Det handlar om fyra kadaver och ett sjukt vildsvin som dödades. De första proverna på ASF var positiva.

Djuren påträffades på tisdagen i samma område där det första ASF-smittade djuret hittades. Den preliminära provtagningarna var positiva, men myndigheterna inväntade ännu på tisdag kväll en bekräftelse av experter vid FLI-institutet.

Enligt miljöministeriet i Brandenburg påträffades alla vildsvin inom ett och samma område. Om smittan kan bekräftas, stiger antalet ASF-infekterade vildsvin till sex. Det första kadavret påträffades senaste vecka i ett närbeläget område.

Under veckoslutet spärrades området av med ett tolv kilometer långt mobilt elstängsel. Enligt myndigheterna befinner sig 15.000 tamgrisar i området, fördelade på ett femtiotal gårdar.

De senaste fynden bekräftar misstankarna att den afrikanska svinpesten redan har hunnit breda ut sig över ett större område. Det är ännu svårt att uppskatta omfattningen. Smittan torde härstamma från Polen.

Kina, Japan, Sydkorea, Brasilien och Argentina har förbjudit all import av griskött från Tyskland. Det tyska jordbruksministeriet förhandlar som bäst med samtliga länder om alternativa lösningar.

Förhoppningen är att importländerna accepterar partiella förbud, där exporten begränsas till griskött från de smittade regionerna och inte hela Tyskland. Principen fungerar redan på EU-nivå. Omkring 70 procent av den tyska grisproduktionen saluförs inom EU.

I Afrika smittar svinpesten från vårtsvin via fästingar till tamgrisar. I Europa påträffades sjukdomen för första gången 1978 i Sardinien. I det skedet kunde smittan emellertid begränsas till lokalsamhället.

Till det övriga Europa kom den afrikanska svinpesten 2007 från Georgien, sannolikt via kontaminerade livsmedel. Sjukdomen sprids från infekterade grisar till friska grisar med redskap, transportbilar och människor.

Infekterat matavfall är den kanske farligaste spridningskällan. I EU försöker man hålla epidemin i schack genom effektiva försiktighetsåtgärder. Dessvärre ignoreras föreskrifterna alldeles för ofta av ren bekvämlighet eller tanklöshet.

Det finns ännu inget vaccin som biter på afrikansk svinpest. Därför måste alla tänkbara åtgärder vidtas för att hålla läget under kontroll. Producenterna nära den tyska östgränsen har länge varnat för smitta från Polen.