Jordbruk EU

EU-institutionerna är
ense om CAP-övergång

EU-parlamentet, kommissionen och rådet har nu officiellt kommit överens om regelverket för en förlängning av de nuvarande CAP-reglerna för en tvåårig övergångsperiod. Paketet omfattar också ett stimulanspaket på åtta miljarder euro.

Eftersom CAP-reformen dröjer, har medlemsländerna, parlamentet och kommissionen gått in för en förlängning av de nuvarande CAP-reglerna inom en tvåårig övergångsperiod. Direktstöden, EU:s marknadsordning och landsbygdsprogrammet förblir oförändrade.

Enligt förordningen ska CAP-reglerna fortsätta att gälla under 2021 och 2022. Förlängningen bygger kontinuitetsprincipen för de nuvarande CAP-reglerna för att säkerställa en smidig övergång till den reformerade CAP år 2023.

EU-parlamentarikern Elsi Katainen (Renew Europe/Centern) har fungerat som parlamentets chefsförhandlare. Hon är nöjd över att producenterna nu kan räkna med stabilitet under de närmaste två åren. Samma regler fortsätter att gälla.

Enligt Katainen tryggar överenskommelsen EU-producenternas utkomst under de närmaste två åren. Resultatet garanterar agrar- och livsmedelssektorn stabilitet och trygghet i den allmänna osäkerheten kring den öppna CAP-processen.

Avtalet föreskriver att de åtta miljarder euro som hittills har varit öronmärkta för perioden 2022-2024 öppnas för stimulansåtgärder redan 2021-2022 för investeringar på gårdarna med tonvikt på miljöåtgärder.

Nu går förhandlingarna vidare i EU:s jordbruksutskott. Parlamentet kommer att rösta om paketet i december. Ett villkor är att EU-institutionerna enas om långtidsbudgeten och stimulanspaketet vid toppmötet den tionde december.

Det definitiva beslutet om EU:s långtidsbudget är emellertid ännu öppet, eftersom Ungern och Polen motsätter sig paketet. De båda länderna protesterar mot en mekanism som skär ner EU-stöd till mottagarländer som inte uppfyller kriterierna för en rättsstat.

Förhoppningen är att problemet kan lösas, så att övergångsförordningen kan träda i kraft den första januari 2021. Förlängningen innebär att reglerna för direktstöden, EU:s marknadsordning och landsbygdsprogrammet förblir oförändrade.

Läs också: Kommissionens gröna giv sätter press på CAP-processen