82004526 2216611565313027 8276773738876239872 O
Korna mår bra i den flytande ladugården i Rotterdam. Strax intill planeras nu en flytande hönsgård. FOTO: Floating Farm
Jordbruk EU

Flytande hönsgård
planeras i Rotterdam

För knappt två år sedan öppnade ”Floating Farm” i Rotterdams hamn. Ett drygt trettiotal mjölkkor på en pråm producerar mjölkprodukter för stadsborna. Om allt går bra, ska anläggningen snart få sällskap av en flytande hönsgård.

Än så länge saknas en konkret tidtabell för det nya projektet, men arkitektbyrån Goldsmith har redan presenterat en design för ”Floating Farm Poultry”. Anläggningen ska härbärgera 7.000 värphöns som producerar ägg för intresserade kunder i Rotterdam.

Tanken är att bygga urbana bondgårdar på vatten i anknytning till stora städer. De korta transportvägarna ska garantera att kunderna får färska produkter. Eftersom marken i städerna är dyr, bygger man på vattnet.

Enligt de preliminära planerna ska hönsgården i Rotterdam förtöjas i direkt anslutning till den befintliga flytande ladugården. Hönsgården i tre våningar, varav en under vatten, flyter på pontoner. Den sammanlagda ytan ska mäta 3.500 kvadratmeter.

Solpaneler ovanför hönorna

Hönsgården kompletteras med en trädgårdsodling för produktion av grönsaker och örter. Inom produktionen eftersträvas ett kretslopp som minimerar det ekologiska fotavtrycket. Det gäller också de tekniska installationerna.

Huvuddelen av energin alstras med solpaneler högst uppe på taket, men anläggningen kommer också att kopplas till nätet. Det översta våningsplanet ska härbärgera hönorna medan mellanvåningen fungerar som packeri.

Det nedersta planet blir en ”källarvåning” som ligger under vattenytan. Där inreds en LED-belyst grönsaksodling. En ventilationsanläggning ska cirkulera varm och fuktig luft. Särskilda luftfilter ska minska utsläppen av damm och kväve.

För övrigt följer projektet samma principer som den flytande ladugården. Hönsgården ska dra nytta av mjölkproduktionens cirkulära flöden. Den övergripande aspekten är att sammanföra stadsbefolkning och jordbruksproduktion.

Enligt arkitekterna fyller den flytande hönsgården en pedagogisk funktion för staden och dess invånare. Intresserade kunder har ständig möjlighet att följa processerna. Den inglasade anläggningen erbjuder största möjliga transparens.

Närproduktion för miljonstäder

Än så länge är planerna inte mer än idéer. En konkret tidsplan saknas fortfarande. Den bärande idén är att utnyttja hamnområden för ekologisk och stadsnära produktion av livsmedel. I städerna är tomtmark dyr.

De senaste årtiondena har storstädernas hamnar flyttat ut till områden som erbjuder mer plats och djupare farleder. Denna utveckling har frigjort kajplatser i städernas centrum, som kan användas för flytande ladugårdar.

Projektet Floating Farm initierades redan 2015 av Peter van Wingerden. Då uppskattade initiativtagaren att ladugården skulle tas i bruk redan följande år. Men tidtabellen drog ut på tiden. Det fanns många oväntade problem att lösa.

I slutet av 2018 kunde Rotterdams flytande mjölkgård öppnas i Merwehavens hamnområde. Det blev några färre kor än planerat men anläggningen verkar fungera. Korna lär trivas utmärkt och lider inte av sjösjuka.

Det återstår ännu att se om den nya hönsgården förverkligas. Peter van Wingerden marknadsför sin idé till stora metropoler i Indien eller Sydostasien, där det är trångt på landbacken. Då kan det vara vettigt med ladugård i hamnbassängen.