Jordbruk EU

Belgien har officiellt
befriats från svinpest

EU har nu officiellt beviljat Belgien status som ASF-fritt land. Ingen afrikansk svinpest har påvisats i landet under de senaste tolv månaderna. Därmed kommer de internationella marknaderna att öppnas för belgiskt griskött.

Beslutet om Belgiens nya status fattades senaste fredag av representanter från alla medlemsländer i EU-kommittén för livsmedelssäkerhet. Landets förändrade status fastställdes därefter av EU-kommissionen.

Därmed blir Belgien det andra EU-landet som återfår sin ASF-fria status. Tjeckien anmälde sitt första ASF-fall i juni 2017, men landet gick genast in för en effektiv bekämpning med staket och avskjutning. Tjeckien är ASF-fritt sedan februari 2019.

Tjeckien stoppade svinpesten med intensiv jakt och rörliga inhägnader. Efter medlet av april 2018 har inga nya ASF-fall påträffats i landet. Tjeckien förklarades fritt från svinpest i februari 2019. Inga tamgrisar smittades i samband med den tjeckiska epidemin.

Belgien har i princip följt en liknande strategi. Landet har lyckats bra med sin bekämpning av svinpesten, som bröt ut hösten 2018. Sammanlagt har 833 smittade vildsvin påträffats i landet. I likhet med Tjeckien har smittan inte drabbat tamgrisar.

Det sista fallet av svinpest i Belgien påträffades i december 2019 hos ett vildsvinskadaver som enligt uppskattning var flera månader gammalt. Ingen smitta har påträffats hos levande vildsvin.

Grisproducenterna i spärrzonerna kan igen återupprätta sina grisbestånd. Den belgiska myndigheten för livsmedelskedjan AFSCA har ändå låtit förstå att området tillsvidare stannar under sträng observation.

Det innebär att skyddsnäten får stå kvar. Området kontrolleras regelbundet med avseende på kadaver och jakten på vildsvin fortsätter. Från och med april 2021 lättas bestämmelserna inom de starkast kontrollerade zonerna.

Belgien vill så fort som möjligt förhandla om exportcertifikat till tredjeländer utanför EU. Certifikaten är nödvändiga för exporten av griskött till tredjeländer. Filippinerna har enligt uppgift redan hävt importförbudet mot belgiskt griskött.