Jordbruk EU

EU föredrar flexibilitet
för nationella klimatmål

EU-kommissionen kommer snart att presentera nationella målsättningar för medlemsländernas strategiska klimat- och miljömål i den gröna given. Det stannar ändå vid rekommendationer, lovar agrarkommissionär Janusz Wojchiechowski.

Kommissionen föredrar dialog framom bindande regler, fastställde Wojchiechowski i ett anförande inför EU-parlamentets jordbruksutskott. Medlemsländerna borde också beakta målsättningarna för växtskydd, gödsel och antibiotika i jord-till bord-strategin.

Det är ingen idé att påtvinga länderna konkreta tal. I stället ska kommissionen lägga fram femton rekommendationer för nationella strategiplaner i vart och ett medlemsland. För ändamålet beaktas ländernas individuella förhållanden, sade Wojchiechowski.

Som exempel noterade Wojciechowski utsläppen av växthusgaser från jordbruket. Värdena mellan medlemsländerna varierar från 300 kg per hektar till hela 4.000 kg per hektar. Det är stora skillnader.

Användningen av växtskyddsmedel är ett annat område med stora variationer. Därför måste EU lägga upp varierande prioriteringar. Det tarvar en dialog. I annat fall kommer man inte vidare.

I sina rekommendationer ska kommissionen avstå från kvantitativa mål för reducering av växtskyddsmedel. Åtgärderna ska inte genomföras under tvång. I stället måste producenterna stimuleras att reducera insatsen av produkter som belastar miljön.

Enligt Wojciechowski har kommissionen beställt en konsekvensanalys med avsikten att ta reda på hur den gröna given påverkar producenternas inkomster. Dessvärre låter analysen ännu vänta på sig.

Medlemmarna i parlamentets jordbruksutskott har nu tagit saken i egna händer och engagerat tre franska jordbruksprofessorer för ändamålet. Enligt studien ”The Green deal and the CAP” kan inkomsterna hos konventionella gårdar minska med 25 procent.

Beräkningen beaktar å andra sidan inte EU-premierna för miljö- och klimatåtgärder. Priserna på spannmål och oljeväxter kan stiga med 4,6 procent vid minskande utbud. Producenter av gris- och fågelkött kan utgå från prishöjningar på upp till 11 procent.