P046000 651778
Frans Timmermans vill forcera EU:s gröna giv tillsammans med kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. FOTO: EU
Jordbruk EU

Kommissionens gröna giv
sätter press på CAP-processen

Borde nästa CAP vara grön, grönare eller mindre grön? Meningarna i EU är delade, både för och emot. EU-kommissionens första viceordförande, den nederländska socialdemokraten Frans Timmermans, går i spetsen för den gröna vågen.

Frans Timmermans ansvarar för klimatfrågor inom kommissionen. Han anser att de nuvarande EU-planerna inte är gröna nog. Det tyska ordförandeskapet, flera medlemsländer och moderata krafter inom kommissionen är mindre entusiastiska.

I egenskap av ordförande för agrarrådet författade Tysklands jordbruksminister Julia Klöckner nyligen ett kritiskt brev till Timmermans. Klöckner meddelade att hon irriterar sig över Timmermans kritik och vissa offentliga yttranden över CAP-förslaget.

Hon påminner om att både medlemsländerna och parlamentet kommer med goda förslag som går att kombinera till en saklig och bra jordbrukspolitik för de följande åren. Men Timmermans anser att förslagen saknar ambitioner.

”CAP-förslaget är en besvikelse”

Timmermans betraktar rådets och parlamentets CAP-förslag som en besvikelse. Institutionerna klamrar sig fast vid en jordbrukspolitik som inte är hållbar. Så kan man inte gå vidare, fastslog Timmermans i en intervju för den tyska TV-kanalen ARD.

För ett par veckor sedan gick rykten i Bryssel om att Timmermans och kommissionen skulle vara på väg att dra tillbaka hela CAP-förslaget. Det var knappast meningen, men Timmermans lyckades effektivt marknadsföra sitt missnöje.

Mycket måste ändras om EU ska bli klimatneutralt fram till 2050, säger Timmermans och tillägger att han har särskilt stora förväntningar på jordbruket. Klimatkommissionären menar att jordbruket måste leverera ett starkare bidrag till EU:s gröna giv.

Det förefaller som om Timmermans skulle vara på god väg att stärka sitt inflytande i jordbruksfrågor. Flera av hans uttalanden har tolkats som hot att dra tillbaka CAP-förslaget om medlemsländerna inte skärper jordbrukets klimatambitioner.

I den föregående EU-kommissionen företräddes jordbrukssektorn av den karismatiska Phil Hogan. Nu har Hogan ersatts av Janusz Wojciechowski, som håller en betydligt lägre profil. Det har Timmermans skickligt vänt till sin fördel, hävdar åtminstone insider.

Diskuterade med Fridays For Future

Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har samtidigt betonat att den gröna given med ”jord till bord”-strategin och EU-strategin för biodiversitet är viktiga inslag som inte får saknas i nästa CAP.

Ursula von der Leyen och Frans Timmermans tog nyligen emot ledande aktivister från ”Friday for Future”-rörelsen. På plats i Bryssel var Greta Thunberg, den tyska aktivisten Luise Neubauer och två aktivister från Belgien.

I samband med mötet upprepade aktivisterna sina krav att kommissionen ska dra tillbaka det ”katastrofala” CAP-förslaget och starta om förhandlingarna från början. Enligt FFF är Frans Timmermans en person som rörelsen sätter stor tilltro till.

Timmermans har sagt att han eftersträvar ett äkta systembyte inom jordbruket. Vi väntar att hans löften ska följas av åtgärder, sade aktivisterna efter mötet. Enligt Timmermans var mötet intressant och givande. Han bjöd in aktivisterna till en ny träff i januari.

Läs också: EU-institutionerna är ense om CAP-övergång