Jordbruk EU

Danmark stoppar burhönsägg

Danmarks nya jordbruks- och matminister Rasmus Prehn vill avveckla burhållning för värphöns. Enligt det danska matministeriet kommer avvecklingen att genomföras i samarbete med äggproducenterna och industrin.

I början av denna vecka lämnade det danska partiet Enhedslisten in ett förslag till förbud mot hönsburar redan i slutet av 2022. Enligt Prehn vore utfasningsperioden för kort för branschen. Ministeriet anser att branschen behöver mer tid till anpassning.

Regeringen vill följa sin ambition att höja djurens välbefinnande. En förutsättning är att förändringarna sker i form av en dialog med gemensamma lösningar. Bland annat måste ekonomiska och juridiska frågor klargöras innan en frist blir aktuell.

Ministeriet medger ändå att konsumenterna redan har röstat mot det gamla systemet. Bara omkring 10 procent av alla sålda ägg härstammar i dag från höns i burar. För tio år sedan var motsvarande andel ännu 61 procent.

I dag används danska burägg nästan uteslutande som råvara inom industri- och läkemedelsproduktionen. Burägg levereras också till restauranger. Numera saluförs praktiskt taget inga burägg till livsmedelshandeln.

Fram till 2012 investerade de danska producenterna ännu i nya burar som inreddes enligt skärpta EU-regler. Varje höna i bur ska ha tillgång till en yta som motsvarar 750 kvadratcentimeter.

I dag finns tio producenter av burägg i Danmark. Nu är målet en fullständig avveckling av burarna så att äggen kan produceras av lyckliga hönor. Hönorna ska få tillgång till sandbad så att de kan rengöra fjädrarna ordentligt.