Ministrar diskuterade stärkt djurskydd i EU

EU:s jordbruksministrar antog på tisdagen rådslutsatser för en enhetlig europeisk djurskyddsmärkning av livsmedel. Därmed underlättas konsumenternas val av matprodukter som produceras med djurskyddsvänliga metoder.

EU löste budgettvisten med Ungern och Polen

Efter flera veckors motsättningar har EU enats i budgettvisten med Ungern och Polen. En intervention av ordförandelandet Tyskland på toppmötet i Bryssel fick de båda regeringarna att ge upp sin blockad mot EU-budgeten och fonden med coronastöden.

Macron medger miss med glyfosat

Frankrikes president Emmanuel Macron beklagar offentligt att han inte lyckades infria sitt löfte att förbjuda glyfosat. Den franska presidenten lovade redan 2017 att förbjuda glyfosat inom tre år.

SLC - Lpx 178962
Efsa omprövar nöddispenser för neonikotinoider inom EU

Den europeiska livsmedelsmyndigheten Efsa kommer att ompröva alla nöddispenser som medlemsländerna beviljar för neonikotinoider inom sockerbetsodlingen. Anledningen är att nöddispenserna ständigt blir fler.

SLC - 20201006 Ep 105850 E Ldi 018
Copa-Cogeca efterlyser klarhet om gröna given

EU-kommissionen levererar fortfarande luddiga tolkningar om den kommande CAP-reformen och jord-till-bord -strategin (FtF). Den europeiska bondeorganisationen Copa-Cogeca upprepar sina krav på en detaljerad konsekvensanalys.

EU vill återuppliva handeln med USA

EU-kommissionen eftersträvar fredligare handelsrelationer med USA. EU vill bland annat förhandla om en ny transatlantisk handelsagenda då president Joe Biden träder till sitt ämbete i januari.

SLC - Eg0906089
Ledande avelsföretag går samman i Arcowin

Avelsföretagen Evolution, Masterrind och VikingGenetics har grundat kooperativet Arcowin för genetik inom mjölk- och köttproduktionen. Det nya företaget ska trygga bästa möjliga avelsframsteg till nytta för medlemmar och kunder över hela världen.

EU:s maskintillverkare vill avsluta USA-tvisten

De europeiska maskintillverkarnas intresseorganisation CEMA beklagar att handelstvisten med USA fortsätter. Enligt CEMA förhindrar tullar på bland annat traktorer den fria handeln och måste avvecklas så snabbt som möjligt.

SLC - 10139755685 B489Ee2E0F O
England förbereder en ny jordbrukspolitik efter brexit

Den brittiska regeringen ändrar radikalt sin jordbrukspolitik efter brexit. Farmarna ska få ersättning för skötsel av träd, ängar och våtmarker. I gengäld minskar djurhållningen. Kor och får ska bli mer sällsynta efter att EU-stöden har löpt ut.

CAP-reformen innebär inga stora förändringar för jordbruket i Finland

Trepartsförhandlingarna gällande EU:s gemensamma jordbrukspolitik (CAP) med stor betydelse för jord- och livsmedelsnäringens verksamhetsförutsättningar kan enligt dagens uppgifter slutföras under början av 2021. Reformen medför inga dramatiska förändringar för jordbruksmarknaden och jordbruksproduktionen i Finland. Detta framgår av Naturresursinstitutets (Luke) och Pellervo ekonomiska forskningsinstituts (PTT) färska forskningsrapport.

EU föredrar flexibilitet för nationella klimatmål

EU-kommissionen kommer snart att presentera nationella målsättningar för medlemsländernas strategiska klimat- och miljömål i den gröna given. Det stannar ändå vid rekommendationer, lovar agrarkommissionär Janusz Wojchiechowski.

Danmark stoppar burhönsägg

Danmarks nya jordbruks- och matminister Rasmus Prehn vill avveckla burhållning för värphöns. Enligt det danska matministeriet kommer avvecklingen att genomföras i samarbete med äggproducenterna och industrin.