20190703 Pht56111 Original
David Sassoli. FOTO: EU
Jordbruk EU

EU-parlamentets
talman har avlidit

EU-parlamentets talman David Sassoli avled natten till tisdagen efter en tids sjukdom i en klinik i Italien. Enligt en EU-talesman led Sassoli av komplikationer i immunsystemet. Han blev 65 år gammal.

Sassoli engagerade sig bland annat för jordbruket. I samband med debatten om EU:s långtidsbudget försvarade han förslaget till en stark finansiering av jordbruket. Han betonade bland annat att ett grönt Europa måste bygga på ett starkt jordbruk.

Sassoli härstammade från Toscanas huvudstad Florens där han studerade politikvetenskap. I sitt hemland blev han känd som nyhetsankare i den statliga TV-stationen RAI:s nyhetssändningar.

År 2009 kom han in i EU-parlamentet och valdes till talman 2019. Han betecknades som en vänlig och lugn person som med framgång medlade mellan olika grupperingar. Under hösten var Sassoli intagen på sjukhus i olika repriser.

Sassolis hjärtlighet var en inspiration för oss alla. Den europeiska unionen förlorar en passionerad europé, en uppriktig demokrat och en god människa, sade kommissionens ordförande Ursula von der Leyen i ett uttalande.