EU-kommissionen förbereder genomgripande revideringar av EU:s gemensamma jordbrukspolitik CAP. Syftet är att minska byråkratin genom lättade miljökrav och färre inspektioner på gårdarna.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle

EU:s medlemsländer är införstådda med kommissionens förslag att sänka vargens skyddsstatus i EU. Förändringen ger medlemsländerna mer flexibilitet att hantera lokala vargbestånd.

– Producenternas ställning i livsmedelskedjan måste stärkas. Därför är det centralt att också övervakningen av otillbörliga handelsmetoder fungerar i hela EU, säger Europaparlamentariker, Renew Europes vice ordförande Anna-Maja Henriksson (SFP) i ett pressmeddelande.

EU:s jordbrukskommissionär Christophe Hansen besökte Finland under slutet av förra veckan. I programmet ingick bland annat ett besök på en mjölkgård i Sysmä och en träff med SLC:s ordförande Mats Nylund I Helsingfors.

Det blivande EU-ordförandelandet Danmark hoppas på snabba framsteg i nya anslutningsförhandlingar med Ukraina under det danska EU-ordförandeskapet hösten 2025.

EU-kommissionen vill tumma på tullättnader som gäller för exporten till EU av jordbruksprodukter från Ukraina. Åtgärden infördes i samband med den ryska invasionen för att trygga Ukrainas tillgång till världsmarknaderna för livsmedel.

Den viktigaste frågan för den framtida CAP-politiken och långtidsbudgeten inom EU är till vilka jordbrukare stöden främst skall riktas. Det säger Wolgang Burtscher som är generaldirektör för jordbruksavdelningen DG Agri inom kommissionen. Han uttalade sig kring frågan senaste vecka på ett seminarium i Bryssel.

Den brittiska exporten av jordbruksprodukter till EU har minskat med mer än en tredjedel sedan britterna valde att kapa de officiella banden till EU. Omvänt blomstrar motsvarande export från EU till Storbritannien.

Den franska regeringen vill förbereda befolkningen på en global uppvärmning på fyra grader. Mer än 50 olika åtgärder ska bland annat bidra till att skydda jordbruket. Miljöorganisationerna är kritiska.
EU-böndernas organisation Copa-Cogeca protesterar mot EU-kommissionens planerade tullar mot ryska och vitryska gödselmedel. Organisationen hävdar att åtgärderna helt ignorerar jordbrukssektorns behov.

EU kvalificerad majoritet av EU:s medlemsländer i ministerrådet ställer sig bakom kommissionens planer att godkänna den gröna gentekniken. Det framgår av en omröstning i EU:s ständiga kommitté.
Den danska regeringen planerar att ytterligare skärpa de redan höga straffen för brott mot djurskyddet. Det föreslår en arbetsgrupp som tillsattes förra året av regeringen och parlamentet.