SLC - P044131 389967
EU vill anslå mer pengar för en grönare landsbygd

EU-kommissionens nya förslag till långtidsbudget ska framför allt främja jordbrukets digitalisering och en uthållig produktion av trygga livsmedel. Det meddelade agrarkommissionär Janusz Wojciechowski under en pressinformation på tisdagen.

SLC - 180831 Schulze Klimadiskurs 04
Tyska protestbönder vill dra minister inför rätta

Tysklands miljöminister Svenja Schulze har lyckats reta upp en grupp jordbrukare till den grad att de vill dra henne inför rätta för hets mot folkgrupp. Anledningen är en omdiskuterad rapport som kritiserar det konventionella jordbruket.

SLC - P044031 753722
EU vill stärka jordbrukets budget

EU-kommissionen vill samla 750 miljarder euro i en så kallad återhämtningsfond för att lindra förlusterna efter coronakrisen. Parallellt ska långtidsbudgeten fram till 2027 stärkas. Det gynnar särskilt jordbruket och landsbygdsprogrammen.

EU-länderna ska integrera klimat och miljö i nästa CAP

EU:s nya strategi ”från jord till bord” ska i idealfall integrera klimat- och miljöstrategier som ett kugghjul i den nya jordbrukspolitiken. Ett nära samarbete med medlemsländerna är nödvändigt för att nå målet, betonar kommissionen i sitt förslag.

Tyskland stoppar missbruk av arbetskraft i slakterierna

Coronakrisen har avslöjat ett systematiskt missbruk av utländsk arbetskraft inom den tyska slakteriindustrin. Nu röjer regeringen upp genom att förbjuda anställning via bemanningsföretag. Framöver ska personalen anställas direkt av företaget.

SLC - P043961 715914
EU-kommissionen lade fram målen för ett grönare jordbruk

EU-kommissionen vill halvera insatsen av kemiska och skadliga bekämpningsmedel fram till 2030. Då ska också minst 25 procent av jordbruksmarken i EU odlas med ekologiska metoder. Användningen av gödselmedel ska sänkas med en femtedel.

EU:s matstrategi måste beakta Finlands situation

EU:s nya livsmedels- och biodiversitetsstrategier är ambitiösa och viktiga delar av den gröna given – men båda strategierna måste beakta finländska förhållanden. Det understryker EU-parlamentariker Nils Torvalds (SFP/Renew).

SLC - 6887856229 609C97472E O
Begränsningarna skärps för patent på växter och djur

Europeiska patent på konventionellt förädlade eller förändrade växter och djur är inte längre tillåtna. Det har Europeiska Patentverkets stora besvärskammare nyligen fastställt. Kammaren är den högsta besvärsinstansen för europeiska patent.

SLC - 49837787337 D74362Bea6 O
EU förlorar tålamodet med brittisk brexittaktik

Den tredje förhandlingsrundan om brexit slutade utan minsta framsteg. EU:s chefsförhandlare Michael Barnier uttrycker sin besvikelse över britternas gåtfulla taktik. Parallellt flirtar den brittiska regeringen med USA.

Parlamentet enades om förlängda CAP-regler

De nuvarande CAP-reglerna ska förlängas med ytterligare två år. Det kräver EU-parlamentet, som senaste vecka antog förslaget till en övergångsförordning som ska ge producenterna arbetsro åtminstone fram till slutet av 2022.

SLC - Ep 102588 B Pbu 001
Parlamentet genererar supertungt coronapaket

De europeiska jordbrukarna hoppas på kompensationer och krisstöd i coronakrisens fotspår. Chanserna kanske ökar med EU-parlamentets biljontunga krispaket som antogs senaste vecka. Tvåtusen miljarder euro är mycket pengar.

SLC - 49890576457 A6C52Bf50F O
EU:s agrarministrar dryftade stödmodeller för coronakrisen

EU:s senaste stödåtgärder räcker inte till för att stävja coronakrisens negativa effekter på jordbruket. Det anser EU:s jordbruksministrar och efterlyser fler åtgärder. Men först måste man finna de rätta medlen.

Senaste
Landsbygdens Folk E-TIDNING
Landsbygdens folk ONLINE tidning