SLC - 20240429 162739
9 ton kryddväxter blir mat under OS i Paris

Under två veckor ska bl.a. 18 ton potatis och 9 ton kryddväxter levereras till OS-idrottarna. 75 procent av maten är odlad i Frankrike. Bara det inte blir trafikkaos kommer allt att gå bra, säger odlaren Grégoire Maurice och som fått en beställning på nästan en miljon färska kryddväxter. De ska plockas bara dagen innan de levereras och tillagas.

SLC - Bayer Cross 1
En intensiv EU-lobbyism finslipar politiken i Bryssel

Bryssel betecknas ofta som en smältdegel för ihärdiga och envisa lobbyister som gör allt för att i hemlighet påverka utformningen av politiska beslut i EU-organen. Å andra sidan kan lobbyisterna också bidra till att finslipa lagstiftningen i en mer praktikabel riktning.

EU-länder påskyndar integration av Ukraina

Frankrike och flera andra EU-länder skyndar på anslutningsförhandlingarna med Ukraina. Under ett möte med EU-ländernas europaministrar i Bryssel krävde ministrarna att formella samtal borde inledas i slutet av juni. Men Ungern ställer sig på bromsen.

SLC - Gouveia April24 Nvk
Paulo Gouveia: Följande CAP-plan måste cementera jordbrukets strategiska roll

I Bryssel är takten hektiskt. Trots att den nuvarande CAP-planen är färsk håller man som bäst på att förbereda sig för hur den framtida CAP-planen kommer att se ut efter 2027. Mycket är ännu luddigt. Men enligt Paulo Gouveia, som är jordbrukspolitisk rådgivare på de europeiska lantbrukarnas intresseorganisation Copa-Cogeca är en sak klar: jordbrukets strategiska roll växer.

SLC - Geert Wilders
Hollands högerpartier vill jobba för bönderna

Efter ett halvt år av mödosamma förhandlingar har fyra högerpartier i Nederländerna enats om en gemensam regeringsbas som ska främja böndernas intressen. Den drivande kraften bakom projektet är den kända nationalisten Geert Wilders.

SLC - P059190 907244
EU ändrar sin kurs till förmån för bönderna

EU inför nya lättnader för jordbrukarna. EU-institutionerna har bland annat enats om att lätta på miljökraven och undanta små gårdar från kontroller. Men kritikerna befarar att förändringarna ska urholka EU:s gröna giv.

SLC - Pa Svingarden
Rättvis matproduktion på agendan då EU:s jordbrukschef kom på besök

Wolfgang Burtscher, generaldirektör för Europeiska kommissionens generaldirektorat för jordbruk och landsbygdsutveckling, besökte nyligen Finland. Burtscher besökte landet på inbjudan av MTK för att bekanta sig med vårt jordbruk och hur det påverkas av EU:s lagstiftning.

SLC - Banknote Noteninspektion 2 High Resolution
EU uppmanas skärpa återkrav av felaktiga stöd

Det är inte ovanligt att EU betalar ut för höga belopp av jordbruksstöd. Under perioden 2014 till 2022 låg EU ute med 2,4 miljarder euro som borde återkrävas. EU:s revisionsrätt uppmanar nu kommissionen att effektivera kraven på återbetalningar.

SLC - Dover Ethan Wilkinson D Nb0 Hs8X B2 A Unsplash
Storbritannien återinför kontroller av EU-produkter

Mer än tre år efter den slutliga avskaffningen av brexit återinför Storbritannien fysiska kontroller av importerade animaliska och vegetariska produkter från EU. Handeln befarar stigande kostnader och mer byråkrati.

SLC - Af Spanien Gruppbild
Agroforstare bekantade sig med jord- och skogsbruk i Spanien

I mars fick medlemmarna i Svenska studenters Agro-Forst förening r.f. möjligheten att delta på en exkursion till Spanien. Under resan gjordes flera besök till intressanta företag och organisationer.

Regeringen stöder höjning av tullarna på spannmål som importeras från Ryssland

EU bereder höjningar av de tullar som tas ut på spannmål, oljeväxtfrön och därav framställda produkter som importeras från Ryssland och Belarus. Regeringen understöder förslaget till förordning, meddelar Finansministeriet i ett pressutskick.

SLC - Image 50458625
Den lille bonden vann över eljätten

57-årige Alain Crouillebois har blivit rikskändis i hemlandet Frankrike. Han är exemplet på den lille bonden som slåss mot en energijätte – och vinner.