EU-expansionen ger upphov till oro

Ukraina och sju andra kandidatländer som väntar på medlemskap i EU kan avsevärt förändra den europeiska maktstrukturen. Det visar en ny studie från det tyska ekonomiska forskningsinstitutet (IW) som publicerades förra veckan. Liberala stater riskerar att förlora inflytande, varnar IW.

SLC - Nng6
EU-institutionerna enades om direktiv för förpackningar

EU-parlamentet och medlemsländerna har enats om gemensamma EU-regler för hantering av förpackningsavfall. Reglerna syftar till att minska förpackningsavfallet och medför dessutom restriktioner för vissa förpackningsformat.

SLC - 20240222 152528
Jordbruksklimatologen uppmanar Finland att satsa mer på jordbruket

34-årige jordbruksklimatologen Serge Zaka, uppmanar finska politiker att satsa mer på lokalt lantbruk i nära framtid. Skandinavien kommer att få en viktigare matförsörjningsroll om några år på grund av klimatförändringarna. Det varmare klimatet innebär inte bara skada! Säger Zaka som jagar framtidens väder och oväder för både jordbrukare och politiker.

Frankrike förbjuder köttnamn på veganska alternativ

Veganska köttimitationer får inte längre marknadsföras som stek, filé eller andra köttliknade beteckningar i franska butiker. Den franska regeringen har antagit en lagstiftning som entydigt ska förhindra att konsumenten förs bakom ljuset.

Mercosuravtalet kan fördröjas till sommaren

EU:s frihandelsavtal med sydamerikanska Mercosur kan möjligen fördröjas, igen en gång. Bondeprotesterna i EU ser ut att försena avtalet.

Frankrikes bönder lider av talrika kriser

Det heta klimatet, djursjukdomar och politiska kriser gör livet svårt för franska bönder. Landets politiker försöker i mån av möjlighet stöda jordbruket så gott det går men kostnaderna närmar sig smärtgränsen.

SLC - 00De14Aa 4C6B 4B2E 920F D8E2F3Aea420
Polen kräver undantag i EU:s gröna omställning

De polska jordbrukarna har de senaste veckorna protesterat mot transporterna av ukrainsk spannmål. Bönderna hävdar att trafiken rubbar balansen på den inhemska marknaden. Detta har lett till protester och till och med handgemäng vid gränserna.

SLC - Soeren Soendergaard 2021 Foto Niels Hougaard 4
Danska experter föreslår CO2-skatt för jordbruket

Danmark ska strypa jordbrukets CO2-avtryck med en CO2-skatt. Det föreslår en expertgrupp som nyligen presenterade sin rapport för offentligheten. Beroende på modell, skulle skatten motsvara mellan 17 och 100 euro per ton.

L&F tror på en grön omställning

Efter långa förseningar har expertkommitté, med Michael Svarer i spetsen, presenterat sin rapport. Rapporten ger professionella svar på hur en CO2-skatt på biologiska processer i jordbruket kan se ut.

Lettland stoppar ryska matprodukter

Lettland har som första EU-land förbjudit importen av jordbruksprodukter från Ryssland och Vitryssland. Förbudet omfattar också leveranser via tredjeländer. Undantag beviljas endast transitleveranser av ryska och vitryska varor genom Lettland.

SLC - 801838 Eu Renaturierung Parlament Vorschau 3 A
EU-parlamentet röstade för restaurering av naturen

EU-parlamentet röstade denna veckas tisdag igenom den kontroversiella lagen för återställning av skadad natur. Förslaget måste ännu passera EU:s ministerråd, men denna sista etapp torde inte förorsaka några problem.

SLC - 9Ebacfb328Eebf16B851B683312F5E0074F82F8E
Arga bönder angrep Frankrikes president

Bondedemonstrationer präglar gatubilden i talrika europeiska länder. De senaste veckorna har stämningarna skärpts påtagligt. Frankrikes president Emmanuel Macron hamnade i ett handgemäng på den internationella jordbruksmässan i Paris.