SLC - Pa Svingarden
Rättvis matproduktion på agendan då EU:s jordbrukschef kom på besök

Wolfgang Burtscher, generaldirektör för Europeiska kommissionens generaldirektorat för jordbruk och landsbygdsutveckling, besökte nyligen Finland. Burtscher besökte landet på inbjudan av MTK för att bekanta sig med vårt jordbruk och hur det påverkas av EU:s lagstiftning.

SLC - Banknote Noteninspektion 2 High Resolution
EU uppmanas skärpa återkrav av felaktiga stöd

Det är inte ovanligt att EU betalar ut för höga belopp av jordbruksstöd. Under perioden 2014 till 2022 låg EU ute med 2,4 miljarder euro som borde återkrävas. EU:s revisionsrätt uppmanar nu kommissionen att effektivera kraven på återbetalningar.

SLC - Dover Ethan Wilkinson D Nb0 Hs8X B2 A Unsplash
Storbritannien återinför kontroller av EU-produkter

Mer än tre år efter den slutliga avskaffningen av brexit återinför Storbritannien fysiska kontroller av importerade animaliska och vegetariska produkter från EU. Handeln befarar stigande kostnader och mer byråkrati.

SLC - Af Spanien Gruppbild
Agroforstare bekantade sig med jord- och skogsbruk i Spanien

I mars fick medlemmarna i Svenska studenters Agro-Forst förening r.f. möjligheten att delta på en exkursion till Spanien. Under resan gjordes flera besök till intressanta företag och organisationer.

Regeringen stöder höjning av tullarna på spannmål som importeras från Ryssland

EU bereder höjningar av de tullar som tas ut på spannmål, oljeväxtfrön och därav framställda produkter som importeras från Ryssland och Belarus. Regeringen understöder förslaget till förordning, meddelar Finansministeriet i ett pressutskick.

SLC - Image 50458625
Den lille bonden vann över eljätten

57-årige Alain Crouillebois har blivit rikskändis i hemlandet Frankrike. Han är exemplet på den lille bonden som slåss mot en energijätte – och vinner.

SLC - Lpx 00131224
Bönderna klagar över krångel-EU

Närmare 60 procent av EU:s bönder tillbringar i snitt fem arbetsdagar per år vid skrivbordet och datorn för att fylla i blanketter. Det visar resultatet av en rundfråga som har genomförts i olika länder. EU lovar fortsatta åtgärder för att minska stödbyråkratin.

SLC - Ep 106674 A Bbo 023
EU-parlamentet antog lättnader för jordbruket

EU-parlamentet har med bred majoritet antagit ett kommissionsförslag till reviderade miljövillkor som följer både producenternas och medlemsländernas krav på mer flexibilitet. Förändringarna ska underlätta det praktiska jordbruket och avlägsna onödig byråkrati.

SLC - 4D8D3Bd8 5B6F 485E Be02 C1F3B7103B23
EU:s jordbruksministrar vill stärka livsmedelskedjan

EU-kommissionen ska fortsätta att utveckla och optimera livsmedelskedjan. Det lovade EU:s agrarkommissionär Janusz Wojciechowski i anslutning till jordbruksministrarnas möte på måndagen i Luxemburg.

SLC - Styrelsen I Bryssel
SLC:s styrelse besökte Bryssel

SLC:s styrelse besökte Bryssel tillsammans med fullmäktiges ordförande och flera tjänstemän 9-10 april. Resan vidtogs med tanke på valet till Europaparlamentet i juni.

SLC - Dd461Ba2 B384 4F22 86Aa 7Ab3851Aeb3F
Ukrainas agrarminister häktades men släpptes fri

Ukrainas jordbruksminister Mykola Solskyj misstänks fortfarande för medverkan i en allvarlig korruptionshärva i samband med jordbruksfastigheter. Ministern häktades tillfälligt för olagligt tillägnande av statlig mark men släpptes senare fri mot borgen.

Finland lobbar i EU för en hållbar bioekonomi

Bioekonomin ska ställas i centrum för den nya EU-kommissionens arbetsprogram, anser de skogrika EU-ländernas For Forest-grupp i ett gemensamt uttalande. Gruppen har grundats av de fyra skogrika medlemsländerna Finland, Sverige, Österrike och Slovenien.