SLC - Lpx 00067804
Ukraina har potential att bli Europas kornbod

Europas bönder protesterar mot den rikliga exporten av spannmål från Ukraina, men EU-kommissionen väljer att vända på problemet. Enligt experter i Bryssel har Ukraina potential att avsevärt stärka Europas ställning på de globala jordbruksmarknaderna.

SLC - 1Ed5D8Bd Ba73 45B1 A2B5 74C0E6304Fe4
EU:s agrarministrar vill skära i byråkratin

EU:s jordbruksministrar stöder en snabb förenkling av den gemensamma jordbrukspolitiken. Enligt kommissionens förslag borde CAP framför allt bli mer flexibel. Förhoppningen är att reformen snabbt ska godkännas i EU-organen.

Tullregler skärps för ukrainsk EU-export

EU:s medlemsländer har enats om skärpta tullavgifter för bestämda ukrainska livsmedel som transporteras västerut genom EU. Tullavgifterna införs efter krav från lokala östeuropeiska bönder, som känner sig förfördelade av systemet.

SLC - Eu Ukraine Flag 20220202 Pht22410 Cl
EU-länder vill bromsa agrarimport från Ukraina

En majoritet av EU-länderna kräver ett förstärkt gränsskydd mot importen av vissa jordbruksprodukter från Ukraina. EU-ländernas ambassadörer (Coreper) enades senaste vecka om en ny kompromiss för tullkraven.

SLC - Feuerwehrubung Mahdrescher 48080832
Tyska brandkårer tränar tröskolyckor

Skördetröskor är komplicerade maskiner som ofta strejkar. Under den bråda skörden kan tröskan fattar eld. I ogynnsamma fall kan personer hamna i kläm på en tröska. I Tyskland har frivilliga brandkårer börjat träna olycksfall på tröskor.

SLC - Groenne Grise Vildledning Eller Ej 2
Danish Crown förlorade rättsfall mot ”klimatgris”

Den danska slakterikoncernen Danish Crown har lidit ett nederlag inför Danmarks högsta domstol. Enligt domstolen har koncernen vilselett sina kunder med en kampanj för ”klimatvänligt” griskött. Kampanjen hade muterat till ”gröntvätt”.

SLC - 20240308 103129
”Glyfosatfria” Luxemburg tvingades ändå backa från förbudet

Som ett av de första länderna i världen stoppade Luxemburg växtskyddsmedlet glyfosat. Men förbudet varade inte längre än i tre år, efter det att staten stämdes av globala agrarjätten Bayer. Vi bönder erbjöds också pengar av vår regering för att haka på frivilligt. Men nu när glyfosat åter är tillåtet, stoppas vi av kontrakten som vi band oss till då, säger Christian Wester, chef för landets största lantbruksorganisation.

SLC - 1 Dadc066 9 E8 C 0 E49 B980 7 Aacf1 Be1 Fec
Frankrike och Polen vill bromsa Ukrainas EU-export

Både Frankrike och Polen förutsätter snara restriktioner för exporten av ukrainska jordbruksprodukter till EU. Utan skyddsåtgärder marscherar bönderna igen ut på gatorna, befarar ländernas statsöverhuvuden.

EU planerar tullar på rysk spannmål

EU-kommissionen bereder ett förslag att införa tullar på spannmål som importeras från Ryssland och Vitryssland. Tidningen Financial Times uppgav på tisdagen att en tull på 95 euro per ton spannmål skulle vara på förslag i Bryssel.

Ekotankesmedjan 2024 hålls i Vasa 5.4 – delta på plats eller via streaming

Nu är det hög tid att vi träffas igen på vårens Ekotankesmedja!  Och nytt för i år är att vi är tre arrangörer kring tillfället: projekt Eko+, Svenska Österbottens Ekologiska förening och SLC.

SLC - 0A728E56 D24E 4841 95D7 F2539Ec898Fb
EU-kommissionen vill häva obligatorisk träda

EU-kommissionen föreslår omfattande ändringar och mer flexibilitet i CAP-kraven. Bland annat signalerar kommissionen förslaget att häva den obligatoriska trädan, som är en del av den gemensamma jordbrukspolitiken.

EU vill stärka bondens position

EU-kommissionen vill stärka bondens positioner i livsmedelskedjan. Nästa sommar ska EU-kommissionen grunda ett observationsorgan för ändamålet. Ett uppgradering av det så kallade UTP-direktivet kan också bli aktuell.