SLC - Eu Val
EU-valet: Högerextrema rörelser attackerar gröna aktörer

Europas väljare har utsett sina representanter till EU-parlamentet. De borgerliga europeiska kristdemokraterna EPP segrade som väntat i valet. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen vill förnya och stärka sitt mandat som ordförande.

SLC - Christoffer Ingo Slc0377 Edit
Arealstödet för unga jordbrukare kan inte betalas ut till unga som ingår i sammanslutning

SLC försökte genom aktiv intressebevakning hitta en lösning på frågan om varför det arealbaserade stödet för unga jordbrukare inte betalas ut till unga delaktiga i en jordbrukssammanslutning. På grund av att jordbrukssammanslutningar inte är juridiska personer kom man ändå inte vidare med detta. Samtidigt framkom det att sammanslutningar är rätt så unika inom EU och att såväl deras existens som rätt till jordbruksstöd ifrågasätts i en del sammanhang.

SLC - Lpx 00143758
EU förenklar stöden vid svåra väderskador

Det ska bli lättare för bönder att erhålla fortsatta jordbruksstöd efter oförutsägbara olyckor eller katastrofer som beror på exceptionella väderförhållanden. Orsaken kan exempelvis vara naturkatastrofer eller utbrott av växt- och djursjukdomar.

SLC - Demo Bruessel 2024 1
Missnöjda EU-bönder protesterade inför valet

Missnöjda EU-jordbrukare vädrade ännu strax före parlamentsvalet sina frustrationer mot jordbrukspolitiken. Demonstranter spärrade av motorvägen mellan Frankrike och Spanien. I Bryssel protesterade bönder framför det kända monumentet Atomium.

SLC - P062957 205760
EU-kommissionen hoppas på kontinuitet

Europavalet står för dörren. I Finland arrangeras valet av kandidater till EU-parlament den 9 juni 2024. Förhandsröstningen avslutas den 4 juni. I flera EU- länder har bönderna protesterat på gatorna, men EU-kommissionen satsar på kontinuitet.

Italiensk minister hävdar: EU-kommissionär ville ödelägga EU:s jordbruk

EU:s förra klimatkommissionär Frans Timmermans försökte utan tvivel ödelägga det europeiska jordbruket. Det hävdar Italiens jordbruksminister Francesco Lollobrigida som nyligen aktualiserade frågan under en diskussion i Italien.

En majoritet av EU-länderna vill sänka vargens skyddsstatus

En majoritet av EU:s jordbruksministrar stöder kraven på sänkt skyddsstatus för varg, konstaterade Österrikes jordbruksminister Norbert Totschnik vid veckans ministermöte. Han efterlyser snabba beslut av EU:s miljöministrar, som ansvarar för frågan.

SLC - D817Ed8F Db19 4690 9Fb0 47A50F0F9847
EU-ministrarna stöder bättre märkning av mat

EU:s jordbruksministrar diskuterade bland annat förberedelser för kriser och hantering av risker inom jordbruket. I anslutning till detta gick ministrarna igenom marknadsläget och dryftade ursprungsmärkning av livsmedel i EU.

SLC - 1650401553895 20191128 Ep 095605 A Gen 142
Tysk EU-politiker: Östeuropeiska autokrater missbrukar CAP-politiken

EU:s agrarpolitik är nödvändig för jordbruket, men systemet har svagheter. Ett exempel är jordbruksstöd som landar hos östeuropeiska miljardärer. Den tyska EU-politikern Daniel Freund (grön) påtalar problemen i en intervju för nyhetssajten Agra Europe.

EU-utrikesministrar kritiserade Ungern

EU:s utrikesministar gick på måndagen ut med häftig kritik mot Ungerns blockad mot biståndsmedel för Ukraina. Medlemsländerna frågar sig vilken position Ungern kommer att inta i egenskap av EU-ordförandeland.

SLC - 20240521 101413
SLC:s och LF:s EU-valpanel bjöd på samförstånd och ett stänk av divergens

Under tisdagen ordnade SLC och Landsbygdens Folk en valpanel där de fem SLC-medlemmar som kandiderar i EU-valet samlades för diskussion om för valet viktiga lantbruksfrågor. I panelen medverkade Mikael Jern (Sfp), Wilhelm von Nandelstadh (Sfp), David Pettersson (KD), Max Schulman (Saml.) och Niclas Sjöskog (Sfp).

SLC - Eu Vote 53510725245 0F389A9Abb O
LF presenterar SLC-medlemmar som ställer upp i EU-valet

Landsbygdens Folk presenterar här de SLC-medlemmar som är uppställda i Europaparlamentsvalet den 9 juni.