SLC - Lpx 00131224
Bönderna klagar över krångel-EU

Närmare 60 procent av EU:s bönder tillbringar i snitt fem arbetsdagar per år vid skrivbordet och datorn för att fylla i blanketter. Det visar resultatet av en rundfråga som har genomförts i olika länder. EU lovar fortsatta åtgärder för att minska stödbyråkratin.

SLC - Ep 106674 A Bbo 023
EU-parlamentet antog lättnader för jordbruket

EU-parlamentet har med bred majoritet antagit ett kommissionsförslag till reviderade miljövillkor som följer både producenternas och medlemsländernas krav på mer flexibilitet. Förändringarna ska underlätta det praktiska jordbruket och avlägsna onödig byråkrati.

SLC - 4D8D3Bd8 5B6F 485E Be02 C1F3B7103B23
EU:s jordbruksministrar vill stärka livsmedelskedjan

EU-kommissionen ska fortsätta att utveckla och optimera livsmedelskedjan. Det lovade EU:s agrarkommissionär Janusz Wojciechowski i anslutning till jordbruksministrarnas möte på måndagen i Luxemburg.

SLC - Styrelsen I Bryssel
SLC:s styrelse besökte Bryssel

SLC:s styrelse besökte Bryssel tillsammans med fullmäktiges ordförande och flera tjänstemän 9-10 april. Resan vidtogs med tanke på valet till Europaparlamentet i juni.

SLC - Dd461Ba2 B384 4F22 86Aa 7Ab3851Aeb3F
Ukrainas agrarminister häktades men släpptes fri

Ukrainas jordbruksminister Mykola Solskyj misstänks fortfarande för medverkan i en allvarlig korruptionshärva i samband med jordbruksfastigheter. Ministern häktades tillfälligt för olagligt tillägnande av statlig mark men släpptes senare fri mot borgen.

Finland lobbar i EU för en hållbar bioekonomi

Bioekonomin ska ställas i centrum för den nya EU-kommissionens arbetsprogram, anser de skogrika EU-ländernas For Forest-grupp i ett gemensamt uttalande. Gruppen har grundats av de fyra skogrika medlemsländerna Finland, Sverige, Österrike och Slovenien.

Tyska polisen grep misstänkt kinesisk EU-spion

En kinesisk assistent till en tysk EU-politiker misstänks ha slussat hemlig information till Kina. Mannen har nu gripits som misstänkt för spionage för Kinas räkning. Mannen var anställd hos den tyska politikern Maximilian Krah.

SLC - Dd461Ba2 B384 4F22 86Aa 7Ab3851Aeb3F
Ukrainas agrarminister misstänks för korruption

Ukraina försöker förtvivlat slippa ryktet som ett av de mest korrupta länderna i Europa. Nu har landets jordbruksminister snubblat över en korruptionsrättegång. Ministern avvisar anklagelserna men misstankarna består.

SLC - 275C2203 08Dc 478E 99C1 Af47D97E8936
Spelet har börjat om nästa EU-chef

Än så länge handlar det om rena spekulationerna. Men faktum är att flera europeiska tidningsdrakar spekulerar med tanken på en möjlig lansering av den tidigare centralbankchefen Mario Draghi till nästa chef för EU-kommissionen.

SLC - 53510725245 0F389A9Abb O
Försvar och jordbruk prioriteras av EU-väljare

Den tillspetsade geopolitiska situationen är en källa till oro för en majoritet av EU-medborgarna. Aktiviteter som försvar, energi och jordbruk står därför högt i kurs bland EU-väljarnas prioriteter inför det förestående EU-valet i juni.

SLC - 20230514 192944
Glyfosat åter tillåtet i Luxemburg – men kanske bara för tillfället

– Vete, korn och raps. Allt får växtskyddsmedel, då jag åter får använda det i Luxemburg, säger en av landets största lantbrukare Jean-Pierre Nau med ett leende. Han uppskattar att tyska Bayer stämde storhertigdömet i frågan – och vann.

EU-politikerna spurtar inför valet

EU-parlamentet vill i brådskande ordning besluta om de planerade förändringarna i jordbrukspolitiken. Det handlar bland annat om förändringar i arealuttag, växtföljd och marktäckning. Anledningen är det förestående EU-valet i juni.