Finland lobbar i EU för en hållbar bioekonomi

Bioekonomin ska ställas i centrum för den nya EU-kommissionens arbetsprogram, anser de skogrika EU-ländernas For Forest-grupp i ett gemensamt uttalande. Gruppen har grundats av de fyra skogrika medlemsländerna Finland, Sverige, Österrike och Slovenien.

Tyska polisen grep misstänkt kinesisk EU-spion

En kinesisk assistent till en tysk EU-politiker misstänks ha slussat hemlig information till Kina. Mannen har nu gripits som misstänkt för spionage för Kinas räkning. Mannen var anställd hos den tyska politikern Maximilian Krah.

SLC - Dd461Ba2 B384 4F22 86Aa 7Ab3851Aeb3F
Ukrainas agrarminister misstänks för korruption

Ukraina försöker förtvivlat slippa ryktet som ett av de mest korrupta länderna i Europa. Nu har landets jordbruksminister snubblat över en korruptionsrättegång. Ministern avvisar anklagelserna men misstankarna består.

SLC - 275C2203 08Dc 478E 99C1 Af47D97E8936
Spelet har börjat om nästa EU-chef

Än så länge handlar det om rena spekulationerna. Men faktum är att flera europeiska tidningsdrakar spekulerar med tanken på en möjlig lansering av den tidigare centralbankchefen Mario Draghi till nästa chef för EU-kommissionen.

SLC - 53510725245 0F389A9Abb O
Försvar och jordbruk prioriteras av EU-väljare

Den tillspetsade geopolitiska situationen är en källa till oro för en majoritet av EU-medborgarna. Aktiviteter som försvar, energi och jordbruk står därför högt i kurs bland EU-väljarnas prioriteter inför det förestående EU-valet i juni.

SLC - 20230514 192944
Glyfosat åter tillåtet i Luxemburg – men kanske bara för tillfället

– Vete, korn och raps. Allt får växtskyddsmedel, då jag åter får använda det i Luxemburg, säger en av landets största lantbrukare Jean-Pierre Nau med ett leende. Han uppskattar att tyska Bayer stämde storhertigdömet i frågan – och vann.

EU-politikerna spurtar inför valet

EU-parlamentet vill i brådskande ordning besluta om de planerade förändringarna i jordbrukspolitiken. Det handlar bland annat om förändringar i arealuttag, växtföljd och marktäckning. Anledningen är det förestående EU-valet i juni.

Torvalds: Många öppna frågor kring EU:s avskogningsförordning

Det är ett år sedan Europaparlamentet godkände den nya EU-lagstiftningen för att komma åt produkter som förorsakar avskogning. Men många frågor kring implementeringen av lagstiftningen kvarstår påpekar Europaparlamentariker Nils Torvalds (SFP/Renew) i ett pressmeddelande.

EU:s passunion utvidgas österut

Efter en lång väntan har EU utvidgat den europeiska passunionen Schengen med Rumänien och Bulgarien. Passfriheten gäller till en början endast resor per flyg eller sjövägen. Resande till lands och per järnväg kontrolleras fortfarande.

EU beviljar miljarder för holländska nedläggningar

EU-kommissionen har gått med på att höja de kompensationer som betalas till holländska jordbrukare som slutgiltigt avvecklar sina djurgårdar. Bryssel gav nyligen grönt ljus för budgethöjningar av två program i miljardklassen.

SLC - Img 0704
Biodiversitetsfärdplanen presenterades i Bryssel

SLC:s och MTK:s biodiversitetsfärdplan presenterades i Bryssel under förra veckans tisdag. Under tillfälle betonades särskilt vikten av frivilliga och marknadsbaserade metoder, såsom naturvärdesmarknader och samarbetet mellan olika organisationer, för arbetet med att främja biologisk mångfald på europeisk nivå.

SLC - 6A0F6C95 5B2E 43F8 A809 926Ec9D0E695
EU-ministrar vill stärka försörjningen med protein

EU:s medlemsländer borde stärka självförsörjningen med protein. EU borde minska sitt beroende av importerat protein som till exempel soja. Självförsörjningen med protein borde höjas, fastställde EU:s jordbruksministrar under ett möte på tisdagen.