SLC - Gensax Unnamed 7
EU-parlamentet lättar på reglerna för gensaxen

EU-parlamentet godkände på onsdagen nya regler som underlättar användningen av genförändrade grödor inom produktionen av livsmedel. Förändringen öppnar nya möjligheter att utveckla härdigare och mångsidigare grödor inom matproduktionen.

SLC - P063012 540588
Von der Leyen stoppar SUR-lagen om växtskydd

Det ambitiösa EU-förslaget till skärpt växtskyddsförordning (SUR) har dragits tillbaka. Kommissionens ordförande Ursula von der Leyen informerade personligen om beslutet inför EU-parlamentet i Strasbourg.

SLC - 53502593724 8D46Be23C2 O
EU-bönder blockerade parlamentet i Bryssel

Bönder från olika håll i Europa drog senaste vecka in till Bryssel med sina traktorer för att ventilera missnöje mot den europeiska jordbrukspolitiken. Det gick livat till framför EU-parlamentet där gator spärrades och barrikader antändes.

SLC - P062929 515610
Dramatik kring Mercosur – EU spolar Macron-blockad

Frankrikes president Emmanual Macron hävdar att förhandlingarna om ett frihandelsavtal mellan EU och sydamerikanska Mercosur är ett avslutat kapitel. EU-kommissionen dementerade detta prompt på tisdagen. Kommissionen vill förhandla vidare.

Strategisk EU-dialog ska ena agrarsektorn

EU-kommissionen har startat en strategisk dialog som sammanföra centrala aktörer inom hela den jordbruksbaserade livsmedelskedjan. Idén lanseras av kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Men initiativet möts med blandade känslor.

SLC - Lpx 00112897
Strukturella fel inom CAP stärker EU-böndernas missnöje

Bondeprotesterna har eskalerat i flera europeiska länder. De konkreta orsakerna varierar, men bönderna känner en stark ängslan för framtiden. Ekonomiska problem kombineras med oro för negativa förändringar, inte minst via EU-politiken.

SLC - 20240125 141248
Omfattande bondeprotester nu också i Frankrike

Trots att den franska regeringen försökt gå sina bönder till mötes har ingen lösning hittats. Protesterna fortsätter tills vidare och tusentals traktorer närmar sig Paris. Man borde dra EU i kragen, menar lantbrukaren Fabrice Aluyn.

SLC - Bauernprotest Hannover 2024 01 11 A
Bondeprotester lamslår tyska städer och hamnar

De tyska bönderna har denna vecka fortsatt att protestera mot regeringens reformplaner, men också EU-politiken är nu mål för producenternas ilska. Fallande priser, hot om förlorade skattefördelar och skärpta restriktioner har drivit tålamodet till kokpunkten.

SLC - Image0000001001
Nya lagen en seger för landsbygden i Frankrike

Den nya lagen som skyddar franska bönder mot grannens omotiverade klagomål över oljud och lukter som uppstår som en följd av det normala arbetet på en bondgård ses som en seger för landsbygden.

SLC - Bauernproteste Dbv Berlin Csm Dsc5977 04Ec3Ce683
Bönder i hela Europa protesterar mot orättvisa

Tyskland och Frankrike har blivit skådeplatser för massiva bondeprotester, men oroligheterna har spritt sig till praktiskt taget hela Europa. Missnöjet ökar också i Östeuropa och oron för en upptrappning till våldsamheter växer.

Oroligheter också i Östeuropa

Från Östeuropa rapporteras om nya oroligheter vid gränserna och demonstrerande bönder. Polska bönder har fortsatt med sina blockader vid gränsövergångarna. Där har situationen ställvis eskalerat till blockader.

Pekka Pesonen blir ny kanslichef på Jord- och skogsbruksministeriet

Generalsekreteraren för de europeiska böndernas producentorganisation Copa-Cocega, Pekka Pesonen, blir ny kanslichef på Jord- och skogsbruksministeriet.