Brittiska farmare förlorar framtidstron

Ett avtalslöst brittiskt utträde ur EU kan bli en katastrof för jordbruket, befarar den brittiska producentorganisationen NFU. Framtidstron bland farmarna är rekordlåg, konstaterar producenternas ordförande Minette Batters.

SLC - Ettore Prandini Coldiretti
Alla ingredienser i maten ska ursprungsmärkas i Italien

Nu blir det obligatoriskt I Italien att sätta ut ursprungsland på alla ingredienser. Något som bondeförbundet Coldiretti kämpat för länge.

Torvalds: EU:s nya fiskeregler ger flexibilitet och klarhet för våra fiskare

Efter förhandlingar på nära tre år har Europaparlamentet, rådet och kommissionen nått en överenskommelse om när, var och hur fiske får ske inom unionen.

SLC - Lpx 122080
Belgisk ASF kom möjligen från Polen

Fram till slutet av januari har sammanlagt 405 ASF-smittade vildsvin påträffats i Belgien. Nu hopar sig misstankarna att smittan kan ha hamnat i landet med polska vildsvin som olagligt har importerats av jägare.

Jari Leppä fortsätter sin CAP-turné i Nurmijärvi och Salo

Jord- och skogsbruksministeriets diskussioner om CAP-reformen fortsätter. Följande gång man har möjlighet att träffa jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (c) och de beredande tjänstemännen är på måndag klockan 11.45 i Monikkosali, Kuntotie 7 i Klövskog, Nurmijärvi. På tisdag, klockan 9.15 ordnas motsvarande tillställning på medborgarinstitutet, Ylhäistentie 2 i Salo.

SLC - Kaustby1
Leppä svarade på frågor om CAP27 i Kaustby

Minskad byråkrati är något som Finland stöder i beredningen av CAP27-reformen. Däremot är landet kritiskt mot de planerade nedskärningarna. Det framkom när Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä drog ut på en informationsturné om reformen.

SLC - 43284259900 51Ecd4447A O
Britterna hamstrar mat för att klara hård Brexit

Tiden går och sannolikheten för en hård Brexit ökar. Britternas oro över att bli utan livsmedel, mediciner eller reservdelar till bilen efter den 29 mars börjar bli påtaglig. En del britter har börjat lägga upp egna matförråd för alla eventualiteter.

EU redo att kompensera exportbortfall efter Brexit

EU-kommissionen uppges vara redo att kompensera drabbade EU-länder för förlorad livsmedelsexport till Storbritannien efter en hård Brexit. Utöver Irland kan Danmark, Nederländerna och Belgien bli aktuella för kompensationer.

EU-jordbruket vädjar för en smidig Brexit

En hård Brexit utan avtal är det värsta tänkbara scenariet för jordbruket och livsmedelskedjan. EU och Storbritannien borde enas om en smidig lösning med övergångstider, anser Copa-Cogeca och livsmedelsbranschens organisationer.

EU sålde igen skummjölkspulver

EU avvecklar raskt den sista delen av det lagrade skummjölkspulvret. Vid det senaste kommittémötet sålde kommissionen ut 584 ton.

SLC - Lpx 123701
Välsmakande raps kan bli proteinkälla

Förutom olja innehåller rapsfrön också högvärdigt protein. Med tanke på mänsklig förtäring är rapsen problematisk på grund av sin bittra smak. Ett tyskt forskarteam har funnit källan till den bittra smaken och försöker nu utveckla ett välsmakande rapsfrö.

SLC - 27021134 2054825817877507 6599876615133418436 O
Bornholm ska snart avskaffa allt sitt avfall

Bornholm i södra Östersjön ska bli världens första industrisamhälle utan avfall. Inom tretton år ska allt avfall återanvändas eller återvinnas. Så lyder det kommunala avfallsbolaget Bofas ambitiösa plan.