SLC - 51255407 774044192954991 517813214394712064 O
Välbesökt byggstart för danska svinstängslet

Byggnaden av det danska vildsvinsstängslet har startat. De första stolparna sattes i jorden i Padborg senaste fredag inför ett stort internationellt pressuppbåd.

SLC - B8 A501 D1 9 Edc Cc45 Bf47 Fc1 A1 B688527
EU-länderna går emot nedskurna landsbygdsstöd

Finansieringen av landsbygdsstöden och krisreserven förorsakade en livlig debatt under jordbruksministrarnas första möte under under ledning av Rumäniens jordbruksminister Petre Daea. Rovdjurspolitiken var också uppe till diskussion.

Polsk slakt av sjuka kor upprör EU-kommissionen

Smygfilmade videobilder av sjuka slaktkor i ett polskt slakteri har förorsakat uppståndelse bland allmänheten, men också hos EU-kommissionen. Nu måste det klarläggas i vilken mån kött från slakteriet kan ha exporterats till andra EU-länder.

SLC - Grune Woche
Finland väckte intresse på Grüne Woche

Enligt en besökarundersökning ansågs Finlands mässavdelning och partnerlandssamarbete på världens största matmässa Grüne Woche i Berlin ha varit lyckat. Storsatsningen väckte de tyska mässbesökarnas intresse för finländsk mat och dryck samt för att resa till Finland.

EU:s skummjölkspulver är praktiskt taget utsålt

Mellan 2015 och 2017 köpte EU-kommissionen upp sammanlagt 380.000 ton skummjölkspulver genom offentlig intervention. Nu är lagren till 99 procent utsålda. Bara små rester finns kvar i finländska, brittiska, spanska och slovakiska lager.

Fjolårstorkan pressar tilltron hos EU-bönderna

Framtidstron hos EU:s bönder är tryckt efter fjolårets torka och därmed förknippade motgångar. Det framgår av Copa-Cogecas senaste stämningsbarometer.

Livsmedelsverket utreder importen av polskt kött till Finland

Livsmedelsverket har påbörjat en utredning av huruvida obesiktigat kött som påståtts komma från sjuka nötkreatur har importerats från Polen till Finland.

SLC - Bollestad Olaug
Norge fick ny jordbruksminister

Den borgerliga norska trepartiregeringen under ledning av statsminister Erna Solberg har breddats med Kristelig Folkeparti (KrF). Partiledaren Olaug Bollestad har utsetts till jordbruksminister.

SLC - C316F5A3976C26Bb69Afbfb6C5Fd9A4F8633978F
Macron backar från franskt glyfosatförbud

Frankrikes president Emmanuel Macron kan inte genomföra sitt löfte att fasa ut användningen av glyfosat i landet senast i slutet av 2020. Enligt Macron är ett förtida, nationellt förbud inte möjligt.

SLC - Dsc 6995
Nils Torvalds tog emot lantbruksjournalisternas pris

Lantbruksjournalisternas förening Maataloustoimittajat belönade på en tillställning i Helsingfors 28 januari Europaparlamentariker Nils Torvalds (SFP/ALDE) med informationspriset ”Tiedonjyvä 2018”. Nils Torvalds får priset för sin förtjänstfulla insats för att klargöra skogarnas betydelse som kolsänka i Bryssel i förhandlingarna om den så kallade LULUCF-förordningen.

SLC - Lpx 150613
Mjölkpriset i EU har slutat stiga

Det genomsnittliga mjölkpriset till EU-bonden vände uppåt under sommaren 2018 och fortsatte att stiga under hösten. I november vände medelpriset igen lätt nedåt med 0,16 cent eller 0,5 procent, till 34,66 cent per kg.

SLC - Hogan
Nästa runda i CAP måste slutföras

EU:s jordbrukskommissionär Phil Hogan vill påskynda framstegen mot ett gemensamt klimat- och miljömål 2030, och dessutom slutföra nästa livscykel i den gemensamma jordbrukspolitiken CAP.