EU

EU uppmanar britterna
att nominera kommissionär

Storbritannien måste nominera en EU-kommissionär för den återstående tiden som medlem av unionen. Men premiärminister Boris Johnson har hittills ignorerat uppmaningarna från kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Storbritannien träder sannolikt ut ur EU den sista januari, men fram till dess räknas landet som fullvärdig medlem. Enligt reglerna måste den brittiska regeringen nominera en kommissionskandidat för den korta tiden.

Von der Leyen har två gånger per brev uppmärksammat Boris Johnson om saken utan minsta reaktion. I början av veckan sände Ursula von der Leyen en ny påminnelse till London med krav på ett svar före slutet av veckan.

Den brittiska regeringen är förpliktad att ställa upp en kandidat för posten. I likhet med alla andra aspiranter för kommissionen, måste den brittiska kandidatens lämplighet utredas av parlamentet. Dessutom förutsätter reglerna en utfrågning.

Johnson siktar på att vinna nyvalet den 12 december och har antagligen ingen lust att ta de byråkratiska svängarna i samband med nomineringen av en kommissionär. Ett sådant agerande kunde också tolkas som ett tvivel på Johnsons uppriktiga vilja att lämna EU.

Ursula von der Leyen börjar få bråttom. Hennes nya kommission borde ha trätt till redan den första november. Tillträdet måste skjutas upp då tre kandidater för Frankrike, Ungern och Rumänien inte dög för parlamentet.

Inom EU utreder man redan möjligheten att i nödfall tillsätta den nya kommissionen utan en brittisk medlem. I annat fall riskerar von der Leyen en ny försening, med påföljden att hennes kommission måste vänta till början av januari.

De tre ersättande kandidaterna från Frankrike, Ungern och Rumänien har nu åtminstone fått klartecken av det juridiska utskottet. De obligatoriska utfrågningarna inför parlamentets fackutskott återstår ännu.