Omröstningen om UTP-direktivet nu bara en formalitet

UTP-direktivet kommer att röstas igenom av parlamentet i februari, men eftersom alla förhandlingar redan är över och jordbruksutskottet redan röstat ja till det slutliga förslaget med stor majoritet, är det bara en formalitet. Därför kommer direktivet att bli giltigt redan innan EU-valet i maj.

SLC - P038064 196793
Hogan försvarar UTP mot kritik från handeln

Det så kallade UTP-direktivet (Unfair Trading Practices) mot orättvisa affärsmetoder har kritiserats häftigt, särskilt av handelns organisationer i Tyskland. Agrarkommissionär Phil Hogan tar direktivet i försvar.

Hästköttskandalen fortsätter nu i rätten

Mer än fem år har förflutit sedan hästköttskandalen toppade alla rubriker i Europa. Nu inleds rättegången i Paris för fyra huvudinblandade, som anklagas för för bedrägerier av olika omfattning och slag.

SLC - Lpx 107113
Ryssland avvisar EU-krav på skadestånd för griskrisen

EU-kommissionens kräver skadestånd på årligen 1,39 miljarder euro av Ryssland för de ekonomiska förlusterna av det ryska importförbudet mot gris från EU. Ryssland har vägrat att betala, fastän handelsorganisationen WTO ger EU rätt.

Belgien och Frankrike försöker stoppa ASF-faran

I Frankrike ökar oron för att den afrikanska svinpesten ska tränga in över gränsen från grannlandet Belgien. Jordbruksminister Didier Guillame har träffat sin vallonska kollega René Collin för att samordna säkerhetsåtgärderna vid gränsen.

SLC - Skargardspolitik
Finlands skärgårdspolitik är unik i europeiskt perspektiv

Ur ett europeiskt perspektiv är det endast Kroatien som har en skärgårdspolitik som liknar Finlands. Den färska studien Skärgårds- och vattenområdespolitik i Europa visar att en strategisk syn på skärgårdsutveckling kombinerat med att olika finansieringskällor stöder varandra ger det bästa resultatet.

SLC - 0339894357417 Max
Sverige får ny landsbygdsminister

Socialdemokraten Jennie Nilsson blir ny landsbygdsminister i Sverige efter partikamraten Sven-Erik Bucht.

SLC - Lebensmittel Chemikalien
Överbelastade myndigheter äventyrar EU:s matsäkerhet

EU har en sund och globalt respekterad organisation som skyddar konsumenterna mot kemiska risker i livsmedel. Dessvärre är systemet så överbelastat att det inte kan sköta sina uppgifter fullt ut, varnar EU:s revisionsrätt i en ny rapport.

EU måste förbättra kampen mot bedrägerier

Bedrägerier mot EU är fortfarande alltför vanliga. Kommissionen måste skärpa greppet och möblera om för att stärka ansvarsområdena för bedrägeribekämpningen, kräver EU:s revisionsrätt.

SLC - Grune 1
Finland storsatsar på världens största matmässa

Finland medverkar som partnerland på världens största matmässa Grüne Woche som öppnar i Berlin i dag. Under onsdagen höll Henrik Creutz från Malmgård i Pernå på att ställa i ordning i den finländska hallen, hall 10. Det är tredje året i rad som Malmgård är med.

SLC - Grune Mats
Nylund i Berlin: Nordligaste jordbrukslandet har mat av toppkvalitet

Finländska råvaror och matproduktionens särdrag, matens spårbarhet och konsumenternas rätt att känna till matens ursprung lyftes fram när arrangörerna för Finlands partnerlandssamarbete presenterade storsatsningen på Grüne Woche i Berlin i dag. SLC:s ordförande Mats Nylund påtalade hur Finlands läge påverkar landets matproduktion.

EU-meppar vill skärpa reglerna för växtskydd

EU-parlamentet kräver en skärpt tillståndsprocess för nya växtskyddsmedel.