Jordbruk EU

Copa-Cogeca går emot
nedskurna jordbruksstöd

Den europeiska bondeorganisationen Copa-Cogeca rasar mot EU-kommissionens förslag att förlänga de nuvarande CAP-reglerna med en nedskuren övergångsbudget. Det går inte an, ryter generalsekreterare Pekka Pesonen.

EU-kommissionen, parlamentet och medlemsländerna har trots långvariga förhandlingar inte enats om nästa långtidsbudget för perioden 2021 till 2027. Parterna ligger långt från varandra och det är si och så med kompromissviljan.

Kommissionen har erkänt situationen och föreslår därför en övergångsperiod för CAP. Enligt förslaget ska nya CAP uppskjutas till den första januari 2022, medan finansieringen skulle följa budgetförslaget för 2021.

Det innebär nedskärningar i både den första och andra CAP-pelaren. Det vill Copa-Cogeca inte höra talas om. Bondeorganisationen misstänker att övergångsreglerna används som förevändning att skära ned CAP-stöden.

Enligt kommissionen ska medlen för direktstöden sänkas med 4 procent. För landsbygdsstöden gäller ett minus med 15 procent. Länderna kan välja mellan att bevilja stödåtgärder enligt programmet för 2021 eller överföra medel för tiden efter 2022.

Copa-Cogeca hävdar att de planerade övergångsreglerna i praktiken kan medföra en 11-procentig nedskärning i direktstöden hösten 2020. Dessutom följer drastiska sänkningar inom landsbygdsstöden.

Pekka Pesonen inskärper att Copa-Cogeca inte kommer att acceptera de föreslagna nedskärningarna. Budgeten måste åtminstone bibehållas på nuvarande nivå och justeras med hänsyn till inflationen.

Enligt Copa-Cogeca får inga nedskärningar genomföras under övergångsperioden. Medlemsländerna ska vara beredda att betala stöden fullt ut och se till att åtgärderna i den andra pelaren genomförs som planerat.

Copa-Cogeca anser att snabba beslut behövs för att verkställa övergångsfasen. Jordbruket behöver stabilitet och kontinuitet. EU måste därför enas om vettiga regler för att överbrygga klyftan mellan dagens CAP och CAP efter 2020.