EU höjer taket för nationella krisstöd

EU-kommissionen har höjt taket för de nationella småstöden till producenter. Det innebär att medlemsländerna kan stöda enskilda gårdar med upp till 25.000 euro under en treårsperiod utan särskilt tillstånd från Bryssel.

Tävling kan visa på Östersjövänliga produktionsmetoder

WWF letar igen efter Finlands Östersjövänligaste jordbruk som en del av en internationell tävling bland lantbrukare. Syftet med tävlingen är att göra odlingsmetoder som minskar Östersjöns belastning av näringsämnen vanligare och ge en utmärkelse till banbrytare inom jordbruket.

SLC - Tiertransporter
EU-parlamentet kräver krafttag mot djurtransporter

EU-reglerna för långa djurtransporter måste ovillkorligen följas. Det inskärper EU-parlamentet, som fordrar noggrannare kontroller, hårdare straff för brott mot reglerna och sanktioner mot medlemsländer som ser genom fingrarna.

Ledare: Ännu mycket oklart om CAP

Mycket kring hela CAP är ännu öppet och oklart men beredningen framskrider hela tiden, och minister Leppä framhåller bestämt att Finland har en klar linje för utformningen av reformen på EU-nivå. Det har åtminstone kommit fram under ministerns CAP27-turné. Det som Finland har klart för sig är närmast vilka ramar vi vill ha av EU. Det är långt ifrån allt som har sagts, det gäller inte minst hur vi nationellt ska tillämpa CAP27.

SLC - Cap 2
CAP-turné i Salo Mycket ännu öppet men Finland har klara linjer

Jord- och skogsbruksminister Jari Leppä (c) medger att mycket ännu är öppet kring EU:s kommande gemensamma jordbrukspolitik CAP27, när hans CAP-turné besöker Salo tisdag förmiddag. Finland har ändå ganska klara linjer och avsikten med CAP-turnén är inte minst att förankra dem. – Vi vet dock inte ännu när vi kan inleda programperioden för den nya politiken, säger ministern. Den är planerad att inledas 2021, men det kan hända att vi behöver ett eller kanske rentav två tilläggsår. Det är närmare 150 deltagare, varav cirka en femtedel svenska SLC-medlemmar, som anlänt till medborgarinstitutet i Salo tisdag förmiddag. Lite under hälften är under 50 år.

SLC - Max Schulman
Max Schulman får utmärkelse från Andalusien

MTK:s spannmålsombudsman Max Schulman har tilldelats utmärkelsen ASAJA CADIZ-Christobal för sitt arbete som ordförande för spannmåls- och oljeväxtgruppen inom den europeiska bondeorganisationen COPA.

SLC - P039406 884719
Hogan anklagas för att dra hemåt

EU:s agrarkommissionär Phil Hogan har odlat osedvanligt täta kontakter till irländska producentorganisationer under sin mandatperiod. Det hävdar observationsgruppen Corporate Europe Observatory i en rapport. Enligt Hogan beror de täta kontakterna på Brexit.

SLC - Nurmij1
CAP27-turnén nådde Nurmijärvi: Skeptisk inställning bland odlarna

Finland vill inte ha ett stödtak, obalansen mellan aktörerna i livsmedelskedjan måste korrigeras och Finland vill också att glyfosatbekämpning i växande gröda ska förbjudas i hela EU. Bland annat det här framkom när jord- och skogsbruksminister Jari Leppä höll ett informationstillfälle i Nurmijärvi om den kommande gemensamma jordbrukspolitiken i EU, CAP27.

SLC - Img 20190212 Wa0010
Fårbönderna på Sardinien fick nog av låga mjölkpriser

Protesterna mot priserna på fårmjölken på Sardinien växer varje dag. Bönderna har sagt nej till regeringens medlingsförslag. De föredrar att slänga mjölken istället för att sälja den till underpris.

Brysselkontoret: Rösta rätt, räkna rätt

För finländska jord- och skogsbrukets del inträffar både riksdagsvalet och europaparlamentsvalet under en kritisk tidpunkt eftersom riktlinjerna för den kommande gemensamma lantbrukspolitiken sannolikt fastställs under den kommande valperioden, konstaterar SLC:s ungdomsombudsman Annika Öhberg.

SLC - Rabenernte Vor Werk Offenau
Två sockerfabriker stänger i Frankrike

Överskottet på socker och det låga världsmarknadspriset fortsätter att pressa sockerindustrin i EU. Den franska sockerkoncernen Saint Louis Sucre kommer att lägga ned produktionen i två av sina fyra sockerbruk i Frankrike.

Brittiska farmare förlorar framtidstron

Ett avtalslöst brittiskt utträde ur EU kan bli en katastrof för jordbruket, befarar den brittiska producentorganisationen NFU. Framtidstron bland farmarna är rekordlåg, konstaterar producenternas ordförande Minette Batters.