Mjolk 1
Aino och Mikael Wathén driver den ekologiska mjölkgården Toukola i Hausjärvi.
Jordbruk EU

Toukola mjölkgård värd för
europeiska lantbruksjournalister

Huvudprodukten på Toukola gård i Hausjärvi är ekologisk mjölk, får en grupp europeiska lantbruksjournalister veta, när de i anslutning till EU:s jordbruksministermöte besöker gården.

Toukola har för tillfället 51 mjölkkor i kall lösdrift och 87 hektar odlingsareal, berättar värdparet Aino och Mikael Wathén, som tog över gården 2010 efter Ainos föräldrar.

Då hade gården redan varit ekologisk ett antal år, först med växtproduktionen 1990 – i övrigt bland de första i Finland – och senare med mjölken, det var 1997.

Den genomsnittliga avkastningen är kring 9.300 liter energikorrigerad mjölk per ko.

Vall i olika former, till exempel ensilage, är den klart huvudsakligaste födan för djuren på Toukola, närmare 80 procent.

– Vall medför inte så höga kostnader och det är hälsosamt för korna och även bra för åkrarna. Har vi tur kan vi få skördar på upp till tio ton torrsubstans per hektar.

Ensilaget innehåller bland annat klöver, humlelusern, ärt och åkerböna samt gräs, till exempel timotej och svingel. Allt ensilage produceras på den egna gården.

Skiftena närmast gården är betesmarker.

Mjolk 2
Friska och välmående djur möter den som besöker Aino och Mikael Wathén på Toukola gård i Hausjärvi.

Måste koncentrera sig på djuren

Resten av utfodringen består av spannmål, huvudsakligen havre, och rapskross. En del av det här tillskottet kommer från den egna odlingsarealen, fastän inte allt.

– Vi måste koncentrera oss på djuren, så vi köper en del spannmål från ekologiska gårdar i närheten, förklarar Aino.

En del av växtodlingen sköts även på entreprenad.

Korna är ute 4-5 månader.

– Vi upplever det inte som något problem att ta ut dem, säger Aino.

Det finns också en rasthage i anslutning till ladugården, så korna kan gå ut när de vill, till exempel på vintern, när de inte är på bete.

Efter att Aino och Mikael tagit över gården har de investerat i välfärd för djur och personal, en anställd jobbar tio dagar i månaden på gården. De har också investerat i en ny mjölkningsstation och byggt nya utrymmen för kvigor och kalvar.

Ayrshire och västfinsk boskap

90 procent av korna är Ayrshire medan resten är västfinsk boskap.

– De är bra raser, djuren hålls friska och de är goda gräsätare, säger Aino, som i övrigt är en hängiven boskapsuppfödare. Hon köpte sin första ko som 17-åring av en granngård som höll på att avveckla sin produktion. Det var en ko av västfinsk boskap och de kor av samma ras som nu är på gården stammar från henne.

Gården levererar sin mjölk till Valio via andelslaget Tuottajain Maito.

Läs även:
Klimatet i fokus på EU:s jordbruksministermöte
Finländska lantbrukarna förde fram sitt budskap till EU:s jordbruksministrar
Europeiska journalister bekantade sig med Ahlbergs ekoodling