Ruralcrimenetwork Tvp1
Kriminaliteten på landsbygden når nya höjder i Storbritannien, varnar försäkringsbolaget NFU Mutual. FOTO: National Rural Crime Network
Jordbruk EU

Inbrott och stölder
plågar brittiska gårdar

Brottsligheten tilltar i oroväckande utsträckning på den brittiska landsbygden. Enligt en rapport från det producentägda försäkringsbolaget NFU Mutual har brottsligheten på landet ökat till den högsta nivån sedan 2011.

I sin senaste rapport om situationen 2018 noterar NFU Mutual att det samlade värdet av stöldgods, mestadels maskiner och boskap, uppgick till 50 miljoner brittiska pund, omkring 56 miljoner euro.

De ekonomiska förlusterna är inte ens det värsta problemet. Personer som bor i glesbygden lever i en ständig skräck för inbrott. Många vågar inte längre delta i sociala sammankomster av rädsla för inbrott då man lämnar gården.

Tidigare levde landsbygdsbefolkningen ännu ett relativt ostört liv. Bostadshus, redskapsskjul och ladugårdar skyddades med förhållandevis primitiva medel. Men snart började brottsligheten öka.

Effektivare band och råare metoder

Rekordåret 2011 blev en vändpunkt för utvecklingen. Då började befolkningen inse vikten av att skydda både sig själva och sin egendom med smartare lås och larmutrustning. Men också brottslingarna rustade upp. De senaste åren har situationen igen eskalerat.

I fjol slog den rurala brottsligheten nya rekord. De ofta internationella ligorna har blivit våldsammare och har effektivare verktyg till förfogande. Stöldgodset har samtidigt blivit värdefullare. Dyra traktorer, redskap och fyrhjulingar är attraktiva för tjuvarna.

Det senaste året steg värdet av maskinstölderna med 26 procent, till 7,4 miljoner pund, eller 8,4 miljoner euro. I dag består brottslingarna av organiserade band med kontakter till droghandel och penningtvätt, noterar NFU Mutual.

Befolkningen i glesbygd lever i ständig skräck för överfall. Banden söker upp isolerade gårdar för att stjäla traktorer och andra jordbruksmaskinen och -redskap. Får slaktas till och med på öppen åker, heter det i rapporten.

Mest har den rurala brottsligheten ökat i Skottland, där antalet inbrott ökade med 62 procent under 2018. I nordöstra England tilltog brottsligheten med 25 procent och i East Anglia med 22 procent.

En ny trend är stölderna av tunga jordbruksmaskiner som kommer till användning som inbrottsredskap. Man kör helt enkelt in genom dörren eller skyltfönstret för att komma åt en bankautomat eller ett kassaskåp.

Fyrhjuliga pickups är också åtråvärt stöldgods. Bilarna körs till någon avlägsen ort för att slaktas inför den förestående frakten till en avlägsen destination på den europeiska kontinenten, Afrika eller Fjärran Östern.

Ännu för några år sedan hände det att enstaka får försvann från betet. I dag kommer organiserade gäng, inte sällan med tränade hundar, som kan samlar ihop hundratals får under en nattlig räd.

Inbrotten tar på psyket

Jordbruksbefolkningen försöker i sin tur skydda sig genom att investera i nya teknologier som försvårar stölder. Infrarött ljus varnar för objudna gäster via mobilen. Geofencing larmar ägaren så fort husets traktor olovligt kör ut från gården.

Elektronisk DNA-märkning och mikropunkter försvårar avyttringen av stöldgods och gör det lättare att identifiera stulna föremål eller djur. Drönare kan vara till god hjälp och informationer om misstänkt verksamhet kan utbytas med grannskapet via sociala medier.

Men skadorna begränsas inte till de ekonomiska förlusterna efter en stöldräd. Ännu värre är intrånget i den egna privatsfären på gården. Offren kan lida länge av de psykiska följderna av ett inbrott eller ett överfall, konstaterar NFU Mutual.