SLC - 51028471 2291706254443589 7785745095885586432 O
Mjölkbilar på Sardinien har fått väpnad eskort

Protesterna på Sardinien har trappats upp. En mjölkbil blev överfallen och utbränd av maskerade och beväpnade män, och chauffören bands fast vid ett träd.

Arlas mjölkbönder får extrautdelning

Arlas mjölkbönder kan räkna med en extra stor utdelning inom kort. Koncernens representantskap beslöt förra veckan att betala ut 2,3 cent per kilo mjölk till ägarna.

SLC - Tirol Werbung 1127270
Hård dom efter koattack oroar Österrikes bergsbönder

Sommaren 2014 dödades en tysk turist av en flock uppretade kor på en betesmark i de österrikiska alperna. Kornas ägare har nu dömts att betala kännbara skadestånd till turistens familj. Bergsbönderna oroar sig över framtiden och turismen.

Halalkött får inte märkas som eko

Kött från rituell slakt får inte säljas med ekologisk märkning utan förestående bedövning av djuret. Det fastställer EU-domstolen.

EU och Mercosur stampar på stället

Förhandlingarna om ett handelsavtal mellan EU och sydamerikanska Mercosur avancerar inte som planerat. En bidragande orsak är att länderna inom Mercosur har ändrat sina positioner i frågor som parterna redan har kommit överens om.

Brysselkontoret: Het potatis

SLC:s ungdomsombudsman Annika Öhberg jämför potatisbranschen i Finland med Storbritanniens.

Besvara enkät om CAP27-reformen

Jord- och skogsbruksministeriet arbetar med att planera Finlands jordbruks- och landsbygdspolitik 2021-2027 och efterlyser åsikter från fältet.

EU-mjölkpriset är stabilt och pulverlagren är slut

I EU har priset på mjölk och mjölkprodukter inte rört sig nämnvärt de senaste veckorna. Interventionslagren för skummjölkspulver är nu praktiskt taget tömda.

SLC - A12Dc15F703E942786Ee6442Bc689C0Eef38E13E
Macron värnar om EU:s jordbruksbudget

Europa behöver en ambitiös jordbrukspolitik och en solid budget. Det underströk Frankrikes president Emmanuel Macron under sitt besök på den stora jordbruksutställningen i Paris nyligen.

EU höjer taket för nationella krisstöd

EU-kommissionen har höjt taket för de nationella småstöden till producenter. Det innebär att medlemsländerna kan stöda enskilda gårdar med upp till 25.000 euro under en treårsperiod utan särskilt tillstånd från Bryssel.

Tävling kan visa på Östersjövänliga produktionsmetoder

WWF letar igen efter Finlands Östersjövänligaste jordbruk som en del av en internationell tävling bland lantbrukare. Syftet med tävlingen är att göra odlingsmetoder som minskar Östersjöns belastning av näringsämnen vanligare och ge en utmärkelse till banbrytare inom jordbruket.

SLC - Tiertransporter
EU-parlamentet kräver krafttag mot djurtransporter

EU-reglerna för långa djurtransporter måste ovillkorligen följas. Det inskärper EU-parlamentet, som fordrar noggrannare kontroller, hårdare straff för brott mot reglerna och sanktioner mot medlemsländer som ser genom fingrarna.