Jordbruk EU

Maffian lurar EU
på bidragspengar

10 miljoner euro. Så mycket har två maffiafamiljer i närheten av Messina på Sicilien lurat EU på i lantbruksbidrag. De letade reda på jordbruksmark som ännu inte fick pengar från EU och tvingade ägarna att sälja eller hyra ut billigt till dem. För att hitta mark mutade de anställda på de myndigheter som kontrollerar var bidragen går.

Närmare två hundra personer är misstänkta för brott, och polisen grep onsdag morgon 94 av dem i en massiv insats med 600 poliser inblandade. Även en borgmästare har gripits, misstänkt för att ha hjälpt de två familjerna med bidragsfusket. Över 150 lantbruk har beslagtagits.

Pengarna tvättades utomlands, för att sedan föras in legalt i Italien igen. En del av förtjänsten har gått till maffians omfattande droghandel. Enligt åklagaren ökar maffians intresse för jordbruksmark och lantbruk ständigt.

Lantbruksorganisationen Coldiretti konstaterar att detta bara är en liten del av de enorma affärer som den organiserade brottsligheten gör inom jordbruk och livsmedelsbranschen. Totalt omsätts över 24 miljarder euro varje år av de olika maffiorna, och affärerna når även utanför Italien.

De inblandade lantbrukarna har oftast inget val om maffian kontaktar dem. Alternativet till att gå med på kraven är i normala fall att lantbruket sätts i konkurs, i värsta fall att någon mördas.