Jordbruk EU Marknad

Fågelinfluensa har
påträffats i Tyskland

Fågelinfluensan H5N8 har nu också nått Tyskland. Viruset upptäcktes hos en vild bläsgås i nordöstra Tyskland, nära gränsen mot Polen. Tidigare har samma virusstam också påträffats i Polen, Tjeckien, Slovakien, Rumänien och Ungern.

Fågelinfluensan är mycket smittosam och drabbar framför allt hönor, kalkoner och ankor, omtalar specialister hos det tyska Friedrich-Loeffler-institutet. I Östeuropa anmäldes viruset i början av januari.

För en vecka sedan konstaterades fågelinfluensan i en mindre tamfågelpopulation i Tjeckien, omkring 150 km österut från Prag. Samtliga djur avlivades. På större gårdar är det framför allt kalkoner som drabbas.

På en gård i Rumänien måste flera tusen kalkoner avlivas. Några dagar tidigare måste mer än 50.000 kalkoner slaktas på en gård i Ungern. I en större anläggning i västra Polen har däremot 65.000 hönor slaktats.

Den hittills mest vidsträckta epidemin av fågelinfluensa drabbade EU under vinterhalvåret 2016/2017, noterar Friedrich-Loeffler-institutet. Enbart i Tyskland dödades hundratusentals fåglar för att stoppa epidemin. Smittan kom till Europa med flyttfåglar från Asien.