P042596 125539
EU:s agrarkommissionär Janusz Wojciechowski får häftig kritik av Europas köttbönder. FOTO: EU
Jordbruk EU

Wojciechowski i blåsten
efter uttalande om grisbönder

Det stormar kring EU:s jordbrukskommissionär Janusz Wojciechowski efter hans kritik mot den intensiva grisproduktionen i flera EU-länder. Enligt kommissionären är intensiv djurproduktion inte förenlig med ett uthålligt jordbruk.

I ett meddelande på Twitter anmärkte Wojciechowski att grisproduktionen per hektar i många länder överskrider gränserna för uthållig produktion. Detta gäller särskilt Nederländerna, Danmark, Belgien och Tyskland.

Enligt Wojciechowski är gristätheten i länderna alldeles för hög. I Nederländerna produceras 690 grisar per 100 hektar åker. I Danmark är motsvarande förhållande 473, i Belgien 452 och i Tyskland 166 grisar, anmärkte kommissionären.

Nötproduktionen dras med liknande problem, kritiserar Wojciechowski. I Nederländerna går det 224 nötdjur per 100 hektar, i Belgien 177 djur, i Tyskland 74, i Frankrike 67 och i Danmark 59 djur.

Enligt Wojciechowski är boskapsproduktionen på väg att koncentreras till en industrisektor i några få medlemsländer. Samtidigt avtar näringen i mindre produktionsintensiva länder. Till de sistnämnda räknar kommissionären sitt eget hemland Polen.

Danska och tyska protester

Som en del av EU:s gröna giv kan det bli nödvändigt att tackla problemet för att trygga en uthållig produktion, menar Wojciechowski. Kritiken har förorsakat storm i de utpekade länderna.

Den tyska köttbranschens centralorganisation VDF anklagar kommissionären för att vara ute och cykla. EU består av stora och små stater. Förhållandet djurtäthet per hektar ger ingen relevant bild av situationen.

Enligt VDF tenderar Wojciechowskis funderingar att animera nationalistiska och mindre sakliga inlägg utan större anknytningar till uthållig produktion. Köttproducenterna uppmanar Wojciechowski att återkomma till temat på sakliga grunder.

Den danska branschorganisationen Landbruk & Fødevarer saknar helt förståelse för den polska kommissionärens åsikter. L&F-ordföranden Martin Merrild menar att Wojciechowski har fått något om bakfoten.

Kommissionären har tydligen en romantisk föreställning om lantlivet. Det är dags att han snart kommer till Danmark för att titta på vårt uthålliga jordbruk. Förhoppningsvis accepterar Wojciechowski vår inbjudan, säger Merrild.

Den danska politikern Erling Bonnesen (Venstre) är upprörd. Det är groteskt om EU:s agrarkommissionär hävdar att Danmarks grisproduktion inte är uthållig. Han borde med rätta sparkas men det går förstås inte, säger Bonnesen till tidningen Landbrugsavisen.

Den danska EU-parlamentarikern och jordbrukaren Asger Christensen är också förargad. Det verkar som om Wojciechowski har klättrat ner från månen. Christensen har nu riktat ett parlamentariskt spörsmål till EU-kommissionen.

Vems ärenden går kommissionären?

Christensen och flera andra EU-parlamentariker, bland dem Finlands Elsi Katainen (Renew Europa Group), hänvisar till att Wojciechowski lovade att representera alla jordbrukare under parlamentets utfrågning senaste höst.

Wojciechowski hävdar att grissektorn i länder som Belgien, Nederländerna och Danmark inte arbetar hållbart. Enligt parlamentarikerna är agrarkommissionärens uttalanden i sociala medier ohållbara, oroande och starkt förenklade.

Kan kommissionen klargöra på vilken saklig grund dessa kommentarer bygger? Varför har just dessa medlemsländer lyfts fram? Beaktas inte klimateffektivitet eller en restriktiv användning av antibiotika?

Hur kommer detta att beaktas i strategin ”från jord till bord” och den europeiska gröna given? Kan kommissionen lova att ifrågavarande person handlar opartiskt då den gröna given ska beredas, frågar parlamentarikerna.