Img 20200227 Wa0019
Giuseppe Palosti bor mitt i det mest drabbade området. PRIVATFOTO
Jordbruk EU

Italiens lantbruk hårt drabbat
av corona-virusets framfart

Situationen blir alltmer dramatisk för Italiens lantbrukare. Värst drabbade är de från de områden i norra delen av landet med flest corona-fall, men hela landets jordbruk känner av en rejäl nedgång. Nu har EU bestämt att bidragen till de italienska lantbrukarna får användas året ut.

Häften av alla lantbrukare som exporterar har fått order avbeställda. Slaktpriserna går ner. Svårigheter att hitta arbetskraft, eftersom många kommer från utlandet och har åkt hem innan karantänen satte stopp på allt.

Växtodlarna har fått i princip hela sin export stoppad. Lastbilschaufförer vägrar köra till de värst drabbade områdena i norra Italien.

Det är några av de effekter corona-viruset haft på det italienska jordbruket. Och alla är överens om att det värsta inte kommit än, eftersom hela landet nu satts i karantän, och budskapet som Italien skickar utomlands är att situationen är rejält allvarlig.

Kommer tillbaka med hela lasten

– Jag vet att lastbilar som åkt med ost på export har kommit tillbaka med hela lasten. Ett mejeri i området har redan sänkt mjölkpriset, och risken för att andra följer detta är stor, säger Damiano Brembati, som är mjölkproducent i närheten av Milano.

I just hans område har viruset inte slagit till, men för Giuseppe Palosti i Casalpusterlengo, inte långt därifrån, är situationen dramatisk även när det gäller sjukdomen.

– De äldre dör som flugor, det finns inte ens kistor till alla. Jag är orolig för mina föräldrar och svärföräldrar, och detta överskuggar allt annat, berättar han för Landsbygdens Folk.

Han har redan känt av viruset rent ekonomiskt, eftersom slaktpriserna gått ner kraftigt. Även han tror att mjölkpriserna kommer att gå ner.

– Just nu väljer jag att inte tänka på framtiden, för det finns så mycket att oroa sig för ändå. Men gudarna vet hur vi ska kunna betala allt de närmaste månaderna. Jag har dessutom gjort en stor investering i en biogasanläggning som jag inte kunnat sätta i bruk än, vilket är en enorm ekonomisk förlust, konstaterar han.

Behövs stöd och räntefria lån

Problemet med arbetskraften är på sina håll enorm. Det gör att många, som Giuseppe Palosti, inte bara har sin egen gård att tänka på. Lantbrukarna hjälper varandra, vilket ger arbetsdagar på upp till 18 timmar.

Alla jordbruksorganisationer är oroliga över situationen. De har föreslagit att världen tar bort tullavgifterna på de italienska jordbruksprodukterna, och att EU ger särskilda bidrag. Hittills har EU svarat med att skjuta fram sista datum för att använda årets bidrag, så att alla har hela året på sig.

– Problemet för exporten är att många köpare i utlandet ber oss om intyg om att varorna är fria från corona, men några sådana intyg går inte att göra. Alla studier visar att maten inte för med sig viruset, förklarar Lorenzo Bazzana som är ekonomiskt ansvarig på jordbruksorganisationen Coldiretti.

– Vi kräver nu att regeringen sätter in bidrag till de lantbruk som fått hela, eller stora delar, av sin verksamhet stoppad, till exempel genom räntefria lån. Vi vill också att alla betalningar av lån, skatter och räkningar flyttas fram, säger han.