Jordbruk EU

Coronavirus kan inte
överföras via livsmedel

För närvarande tyder ingenting på att coronavirus skulle smitta via livsmedel. Det skriver den europeiska livsmedelsmyndigheten Efsa i ett pressmeddelande. Den Parma-baserade myndighetens verksamhet har försvårats av de skärpta restriktionerna i Italien.

Erfarenheterna av tidigare besläktade coronavirus som Sars-CoV och Mers-CoV har visat att konsumtion av livsmedel inte är en realistisk överföringsväg, fastställer ledande forskaren Marta Hugas vid Efsa i ett pressmeddelande.

Efsa utgår från att den ursprungliga infektionen i Kina sannolikt har utlösts av djur. Själva viruset sprids däremot genom kontakt mellan människor eller så kallad droppsmitta, d.v.s. hostningar och nysningar.

Forskare och myndigheter över hela världen forskar i spridningen av viruset. Hittills har inga rapporter kunnat fastställa smitta via livsmedel. Av denna anledning deltar Efsa i egenskap av livsmedelsmyndighet inte aktivt i bekämpningen av Covid19-utbrotten.

Efsa hänvisar dessutom till att världshälsoorganisationen WHO har utfärdat rekommendationer om försiktighetsåtgärder. Vid tillagning av mat ska god hygien iakttas. Potentiell korskontaminering mellan kokta och råa livsmedel ska undvikas.

Efsa:s verksamhet är koncentrerad till italienska Parma. Området har drabbats allvarligt av coronavirus och är föremål för stränga restriktioner. Detta påverkar också Efsas löpande verksamhet för tillfället.

Enligt pressmeddelandet arbetar största delen av personalen hemifrån. Inga möten arrangeras, i stället konfererar experter och personal via nätet. Alla offentliga besök hos myndigheten har stoppats, åtminstone fram till den åttonde april.