Jordbruk EU

EU vill främja ekojordbruk
och bromsa pesticider

EU-kommissionen vill framöver lägga tyngdpunkten på ekologiskt jordbruk. I gengäld ska insatsen av kemiska växtskyddsmedel och gödsel inskränkas. Djurvälfärden ska också förbättras.

Det framgår av ett preliminärt, internt EU-dokument. Enligt nyhetstjänsten Agra-Europe handlar det om en inofficiell version av kommissionens kommande meddelande om ”jord till bord”-strategin som ska offentliggöras den 25 mars.

Enligt dokumentet planerar EU att med ”lämpliga” åtgärder främja efterfrågan på ekologiska livsmedel. Kommissionen planerar dessutom ett konkret mål för andelen ekoareal i EU fram till 2030, men några siffror finns ännu inte att tillgå.

Dessutom vill kommissionen inskränka användningen av syntetiska växtskyddsmedel. Det är i och för sig ingen nyhet, men nu ska konkreta målsättningar eventuellt presenteras. En halvering av insatsen hör till de optioner som har diskuterats.

Enligt det preliminära dokumentet vill kommissionen också sänka insatsen av såväl handelsgödsel som organisk gödsel. Åtgärden ska bidra till en uthållig förbättring av vattenkvaliteten i såväl vattendrag som grundvatten.

Kommissionen vill förstärkt också främja precisionsodlingen för att förbättra jordarnas kvalitet och stärka anrikningen av näringsämnen i jordbruksmark. Målet är ett möjligast hållbart näringskretslopp.

Åtgärderna för att minska användningen av antibiotika inom djurhållningen ska fortsätta. Nu planerar kommissionen dessutom konkreta och lagstadgade målsättningar för boskapsskötseln. Detta ska minska risken för antiobiotikaresistens.

De nuvarande reglerna för djurvälfärden ska ses över och vid behov skärpas. Efterlevnaden av de nuvarande djurskyddsreglerna i alla medlemsländer ska övervakas och kontrolleras bättre.

Kommissionen betonar att de enskilda medlemsländernas nationella strategiplaner i nästa CAP ska följa EU:s målsättningar. Åtgärderna ska överensstämma med målen i den övergripande ”från jord till bord”-strategin.

Lagstiftarna i Bryssel vill dessutom minska matsvinnet och förbättra matvanorna. Näringsfattig kost som främjar fetma ska tas under lupp. Kommissionen vill i synnerhet förbättra barnens matvanor.