Föreningen för Skogsskultur r.f. delade på onsdagen ut sitt informationspris åt två personer, Martin Häggman från Jakobstad och Carl-Johan Jansson från Ekenäs.
- Alla nyheter
- Jordbruk
- Skogsbruk
- EU
- Globalt
- SLC
- Opinion
- Maskin & teknik
- Landsbygdsnäringar
- Marknad
- Livet på landet
- Veckans Tok
- Tema
- Yle

I slutet av 2028 ska uppskattningsvis 70-100 vindmöllor snurra ute till havs, drygt 15 kilometer utanför Korsnäs kustlinje. Detta är åtminstone målet för markägaren och hyresvärden Forststyrelsen, som nu har börjat söka en seriös och trovärdig operatör för det enorma projektet.

Mångsysslande skogsbruksingenjören Johan Mörn från Saltvik valdes till ny ordförande vid Ålands Skogsvårdsförenings höstmöte i slutet av november. Läs mer om skogsbruket i fredagens Skogstema i LF!

Vårt språkrör Landsbygdens Folk har under det gångna året publicerat artiklar med nedslag från SLC:s första 75 verksamhetsår och intervjuer med personer som bidragit till arbetet för böndernas, växthusodlarnas, skogsägarnas och landsbygdens bästa. På vår digitala jubileumsfest presenteras en liten del av SLC:s historia i form av en video och innan sommaren ska en historik publiceras. Därför tänkte jag blicka framåt i denna kolumn, skriver Mats Nylund, ordförande för SLC.

I livsmedelskedjan, från jord till bord, är det egentligen vi som har trumf på hand: vi har råvaran och vi har slutanvändarens, konsumentens förtroende. Finländaren i gemen uppskattar det finländska jordbruket. Konsumenten känner igen sig och väljer rätt långt finländska produkter i matbutiken och skulle vara beredd att betala mer för maten om prisförhöjningen skulle gå direkt till bonden. Detta förtroende är det viktigaste vi har, påpekar SLC:s fullmäktigeordförande Kristian Westerholm.

Juha Marttila har varit ordförande för MTK sedan 2009. Samarbetet mellan de två producentorganisationerna har alltid varit både naturligt och smidigt säger husdjursbonden från Lappland.

De är nästan jämngamla, Svenska Lantbruksproducenternas centralförbund och tidigare kanslichefen vid Jord- och skogsbruksministeriet, Jarmo Vaittinen.

I många år försökte ÖSP och SLC bromsa strukturomvandlingen inom jordbruket. Men när de flesta andra ville annorlunda var det svårt att bibehålla det traditionella familjejordbruket. Det säger Stefan Thölix, som blickar tillbaka på sin mycket aktiva tid inom producentrörelsen.

Åländska Louise Karlsson, 74, har själv skrivit historia under SLC:s 75-åriga historia. För 24 år sedan var hon var nämligen den första kvinnan att ta plats i förbundets styrelse.

Två av SLC:s trotjänare under de senaste decennierna är Tage Ginström och Holger Falck. Tage Ginström jobbade vid SLC 1971-2010, först som organisationsfunktionär och från 1995 som verksamhetsledare. Holger Falck var centralförbundsordförande 2000-2017.

När SLC jubilerar och fyller 75 år så fyller ett av dess dotterbolag, Jordägarnas Värderingscentral, 60 år vid årsskiftet. Centralen grundades i samband med inlösningarna för de stora vattenkraftsprojekten i norra Finland, men idag har den en betydligt bredare verksamhetsbild.

Från mitten av femtiotalet och fram till EU-medlemskapet var vår lantbruksinkomstlag, som bondeorganisationerna jobbade hårt för, med om att trygga jordbruket som näring och som matförsörjare i Finland. Vid EU-inträdet försvagades också producentförbundens, SLC:s och MTK:s, inflytande över prisbildningen för jordbruksprodukterna. Vi fick dock rätt att i fortsättningen förhandla om de nationella inkomststöden, något som i sig är unikt, inte bara i EU men i hela världen, konstaterar Micke Godtfredsen i en historisk tillbakablick. Läs mer i fredagens temanummer: SLC 75 år!