NTM-centralen har besvärat sig mot två utvidgningar av djurstall i Kronoby. Det efter att den kommunala tillståndssektionen gett grönt ljus. Orsaken är en ny förordning, som bidragit till striktare tolkningar som medför utmaningar för producenter som vill satsa. Läs mer i veckans djuruppfödningstema!
I våras tog Roger Backholm emot den första besättningen till sin nybyggda kalvstation hemma i Korsbäck, Korsnäs. Erfarenheterna har varit mycket positiva hittills. Framför allt är den nya byggnaden varmare och bättre ventilerad.
Varmgång i blandfoder är ett problem på många gårdar. Problemet förvärras sommartid och förorsakar näringsförluster, minskat foderintag och försämrad produktivitet. Arja Seppälä utredde i sin doktorsavhandling vilka faktorer som inverkar på värmestegring i blandfoder och sätt att bromsa fördärvelsen.
Man har sysslat med att korsa mjölkraser tidigare, men treraskorsning, ProCROSS, är det första korsningsprogrammet som följs upp vetenskapligt. Det är en av orsakerna till att Jesse Mårtenson på Grevnäs gård i Mörskom fattade intresse för ProCROSS.
Med en fyra robotars långt automatiserad ladugård och avancerad kouppföljning utvecklar syskonen Anna och Antti Koljonen mjölkproduktionen på Loukasten tila.
Lantmännen undersöker om rödalger, som har en metanreducerande effekt, kan tillsättas i foder för mjölkkor. Foderförsöket pågår på Lantmännens mjölkgård Nötcenter Viken i samarbete med startup-företaget Volta Greentech.
På en djurgård kan kameraövervakning behövas av flera orsaker. En lyckad satsning kräver eftertanke och kännedom om spelreglerna.
När Valio övergår till kontraktsproduktion av mjölk innebär det förändringar för producenter och företag som säljer utrustning till mjölksektorn. Pellon Group, DeLaval och Ransuco meddelar att försäljningen antagligen påverkas i början, men att investeringarna förväntas hållas på en stadig nivå.
Sten Andersson på Haverö, Pargas, har lång erfarenhet av dikor. Han strävar efter en smidig produktion utan onödigt arbete. Hösten utnyttjas till att förbereda vallarna för kommande vår.
För ungefär ett år sedan startade vi på Ålands Hushållningssällskap ett projekt som ska titta närmare på produktionen av naturbeteskött. Vårt mål med projektet är att undersöka om det är möjligt för producenten att få ut ett merpris för sitt kött om det säljs som naturbeteskött, skriver Carin Ekström, husdjursrådgivare vid Ålands Hushållningssällskap.
Flera av de stora äggpackerierna i Finland bygger anläggningar för produktion i egen regi. En utveckling som oroar enskilda producenter som Tobias Dahlblom. Det kan ta luften ur familjeföretagen, säger han i egenskap av ordförande för ÖSP:s äggutskott.
Konsumtionen av fågelkött, i huvudsak broiler, har ökat stadigt i Finland i snart 20 år. Den ekologiska produktionen är mycket liten och det är svårt att hitta ekologisk broiler i butikerna på mindre orter.