Oskar
Efter de senaste årens höga avverkningsvolymer som följd av stormen Alfrida och nu senast granbarkborrarna är det dags att satsa på ett mer långsiktigt och ”skolboksmässigt” skogsbruk, tycker skogschefen Oskar Qvarnström på Ålands Skogsindustrier.
Tema

Bättre betalt för stockarna
när ÅSI slopar klentimmerspris

Trots en utmanande vinter utan tjäle och med ömsom mjuka och även mycket hala vägar är det full fart i de åländska skogarna. Ålands Skogsindustriers såg i Godby kör dubbla skift.

– Vi sågar ner till 12 centimeters diameter och betalar fullt timmerpris för alla stockar. Vi har inte längre något särskilt pris för klentimmer, säger ÅSI:s skogschef Oskar Qvarnström.

Också bolagets såg i Jomala Önningeby, som tillfälligt lades ner för några år sedan, kör även den för fullt.

– Enda orsaken till att inte också Önningebysågen har dubbla skift är att vår torkningskapacitet inte klarar mera än det som vi sågar just nu.

I fjol köpte ÅSI in totalt 270.000 kubikmeter virke och skogsbruksingenjören Kennet Berndtssons företag SkogAx ca 80.000 kubikmeter från de åländska skogarna.

Totalt alltså ca 350.000 kubikmeter, vilket är mindre än under de två första exceptionella åren efter stormen Alfridas våldsamma framfart i januari 2019, men ändå nästan dubbelt mer än de ca 200.000 kubikmeter som tidigare var den normala årsvolymen på Åland.

Kan finnas risk för grantimmerbrist

En starkt bidragande faktor till fjolårets stora volym fjol var att det fanns många skogar som måste avverkas efter angrepp från granbarkborrar.

– Det medförde samtidigt att en ovanligt stor del av virket i fjol enbart dög som brännved. Därför har vi tvingats exportera bioenergi i mycket större omfattning än någonsin förr, säger Qvarnström.

Bland åländska skogsägare finns en oro för att det efter stormen Alfrida och som en följd av ökande angrepp från granbarkborren redan inom några år kan bli brist på åländskt grantimmer.

Oskar Qvarnström menar att det kanske på sikt kan bli så att timret i de åländska skogarna inte räcker till för att förse de åländska brädgårdarna med allt virke som behövs, men under de närmare åren ser han ingen risk för brist på lokalt sågtimmer.

– Men efter de senaste årens höga avverkningsvolymer som följd av Alfrida och nu senast granbarkborrarna är det dags att satsa på ett mer långsiktigt och ”skolboksmässigt” skogsbruk, tycker Qvarnström.

Det betyder att skogarna ska förnyas i tid så att man inte låter dem bli för gamla. Man ska inte heller gallra i skogar som är för gamla utan i stället låta dem stå och växa klart för att på det sättet tidigarelägga förnyelsen.

– Och sist men inte minst viktigt är att alla ytor planteras och att ungskogarna röjs.

Vill förädla lokalt

Ålands Skogsindustriers vd Anders Mattsson ser för sin del inga hinder för bolaget att vid behov köpa timmer från det andra åländska skogsföretaget SkogAx om ägaren Kennet Berndtsson är beredd att sälja.

– Vi ser gärna att det åländska virket sågas och förädlas på Åland, säger Mattsson och berättar att ÅSI redan några gånger köpt timmer av SkogAx, men att det hittills har skett i mycket blygsam omfattning.

Kennet Berndtsson startade sitt enmansföretag SkogAx några månader innan stormen Alfridas förödelse i de åländska skogarna. Hittills har nästan allt virke som hans anlitade entreprenörer avverkat och drivit ut skeppats till Stora Ensos förädlingsanläggningar i sydöstra Finland.

– Men jag har inget kontrakt att leverera enbart till dem utan kan kan nog sälja virket åt vem jag vill, säger Berndtsson.

Han berättar att bolaget i fjol nådde kontrakterade volymer beträffande grantimmer.

– Men talltimmer avverkades lite mindre än beräknat eftersom vi avverkade mycket granskogar som drabbats av granbarkborre.