Nora Backlund Slc
SLC:s ungdomsombud Nora Backlund är besviken över nedskärningarna. Enbart med kvalitativ utbildning kan jord- och skogsbruket utvecklas för att möta samtidens behov och krav. Det här i fråga om att dämpa klimatförändringen, genom kolbindning och en hållbar livsmedelsproduktion, säger hon.
Jordbruk Skogsbruk SLC

SLC:s ungdomsombud:
”Minskade resurser
till utbildning rimmar illa med
utveckling av branschen”

Undervisnings- och kulturministeriet har föreslagit en ändring av beräkningsgrunderna för finansiering för yrkesutbildning. I förslaget har kostnadskoefficienterna för examina justerats och det här skulle drabba naturbruksutbildningarna från med statsbudgeten för 2022.

Den exakta fördelningen över de olika naturbruksutbildningarna är fortfarande oklar, men i praktiken antas det innebära minskade anslag om ungefär 200.000 euro per utbildningsenhet. Nedskärningen var på tapeten redan för ett år sedan men avstyrdes då.

SLC:s ungdomsombud Nora Backlund är besviken.

– Minskade resurser till lantbruksutbildningarna rimmar illa med utvecklingen av branschen som just nu är högaktuell. Genom en kvalitativ utbildning kan jord- och skogsbruket utvecklas för att möta samtidens behov och krav. Det här i fråga om att dämpa klimatförändringen, genom kolbindning och en hållbar livsmedelsproduktion, säger hon.

Budgetrian hålls nästa vecka på Ständerhuset i Helsingfors, men redan nu förs förhandlingar mellan regeringspartierna inför den.