Img 20210819 122316
Nordens Bondeorganisationers Centralråd höll digitalt presidiemöte den 19 augusti. Från SLC deltog flera tjänstemän, bland andra förbundsordförande Mats Nylund och ungdomsombudsman Nora Backlund som kopplade upp sig från centralkansliet i Helsingfors. Nästa år träffas de nordiska bönderna i Södra Österbotten och Österbotten. FOTO: Mia Wikström
Jordbruk SLC

De nordiska bönderna
möttes digitalt

Nordens Bondeorganisationers Centralråd höll digitalt presidiemöte förra veckan. Nästa år träffas de nordiska bönderna i Södra Österbotten och Österbotten.

Vid det utvidgade presidiemötet den 21-22 augusti 2019 i Reykjavik lämnade Island över det roterande ordförandeskapet i Nordens Bondeorganisationers Centralråd (NBC) till Sverige och LRF med förbundsordförande Palle Borgström som ordförande.

Under Sveriges ordförandeskap har arbetet bedrivits i enlighet med den arbetsplan som antogs vid presidiemötet 2019. Det utvidgade presidiemötet 2021 skulle ha hållits på Sånga-Säby i Sverige, men på grund av coronapandemin beslöt man att hålla det digitalt.

Samverkan med Nordiska Ministerrådet?

Under LRF:s ordförandeskap har arbetsutskottet har börjat undersöka möjligheterna till närmare samverkan med Nordiska Ministerrådet. SLC:s Annika Öhberg har fungerat som den finländska representanten i arbetsutskottet till och med 2020 och från med 2021 tog MTK:s Meri Remes över.

NBC har aktiverat flera olika arbetsgrupper under de gångna två åren. Särskilt kan nämnas klimatarbetsgruppen, de unga bönderna som startat ett mer formaliserat samarbete inom nybildade Nordic Young Farmers Association (NYFA) samt arbetsgruppen för nordiska kostråd, som bland annat har gett inspel till Nordiska ministerrådets arbete med nordiska kostrekommendationer.

Arbetsutskottet har löpande koordinerat de nordiska medlemsorganisationernas engagemang i World Farmers Organization (WFO), bland annat inför de digitala årsmötena 2020 och 2021. Arbetsutskottet har under 2020-2021 koordinerat de nordiska bondeorganisationernas förberedelser inför FN:s World Food Systems Summit hösten 2021.

Arbetsutskottet har också hållit sig informerad om planeringen för den nordiska mattävlingen Embla, som nästa gång äger rum i Norge hösten 2021 och våren 2022. LRF tog under hösten 2019 över sekretariatsfunktionen i BFFE från MTK.

Vikten av att berätta en god historia

I samband med NBC:s digitala utvidgade presidiemöte höll de unga jordbrukarna i trådarna för en NYFA-workshop med fokus på att berätta en god historia om det vi sysslar med. Med workshopen ville de unga jordbrukarna lyfta positiva argument för ett hållbart jord- och skogsbruk i Norden.

– Jord- och skogsbrukare har en enorm framtidstro, planterar träd som ska skördas om 100 år och vårdar mark som ska bära frukt för kommande generationer. Det görs ständiga förbättringar inom näringarna och helheten beaktas i varje detalj, säger SLC:s ungdomsombudsman Nora Backlund.

Syftet med workshopen, där samtliga mötesdeltagare deltog, var att inspirera till ett mer positivt diskussionsklimat, både genom positiva exempel och genom att visa intresse för och lyssna in andras åsikter.

Avslutningsvis på NBC:s utvidgade presidiemöte bjöd SLC:s förbundsordförande Mats Nylund in de nordiska kollegerna till nästa års presidiemöte som kommer att hållas i Finland i landskapen Södra Österbotten och Österbotten 17-19 augusti.