Podcast1
På måndag släpps det första avsnittet i ÖSP:s projekt Ekonomilaboratoriets podcast-serie ”Stenrik”. Lyssnarna får information om landsbygdsföretagande och ekonomi, berättar projektarbetare Daniel Englund.
Jordbruk SLC

Ekonomilaboratoriet
satsar på podcast

ÖSP:s projekt Ekonomilaboratoriet börjar göra podcast. Podcasten ”Stenrik” serverar matnyttig information om landsbygdsföretagande och ekonomi. Det första avsnittet släpps på måndag.

– Inom projektet har vi under coronaviruspandemin funderat på hur vi bättre kan nå ut till våra medlemmar. Då kom vi på idén med att göra podcast om just frågor som tangerar projektet, det vill säga ekonomi och företagsledning. Så genom podcasten försöker vi nå ut till fler medlemmar, säger Daniel Englund, projektarbetare på projektet Ekonomilaboratoriet.

Det ska bli sammanlagt tio avsnitt av podcasten som heter ”Stenrik”. Det första avsnittet publiceras på plattformarna Spotify och Podbean på måndag. Först ut är Ulf Nylund, vd för Vasa andelsbank, och Åsa Mattsson, som är kreditdirektör för jordbruk på Pedersörenejdens andelsbank.

– Det första avsnittet kommer att handla om ränte- och kreditmarknaden och utsikter inom den. Hela serien går ut på att jag intervjuar lantbruksföretagare och andra personer med anknytning till branschen.

– Det blir också en del intervjuer med lantbruksföretagare som berättar om hur de gör på sin gård och deras perspektiv på företagsledning och ekonomi. Målet är att nyckelpersonerna som medverkar ska kunna ge sin syn och förhoppningsvis många tips och infallsvinklar, berättar Englund.

Nya avsnitt kommer att publiceras varannan vecka på måndagar.

– Vår podcast kommer att gå parallellt med SLC:s podcast ”Framtidsodlarna” som publiceras den veckan som vi har paus. Så vi släpper ett nytt avsnitt varannan vecka precis som ”Framtidsodlarna”.

Podcastomslag

Producentcaféerna fortsätter

Inom ramen för projektet Ekonomilaboratoriet har det ordnats producentcaféer eller smågrupper. En tillställning som antingen har ordnats fysiskt eller digitalt med olika teman. Englund poängterar att de kommer att fortsätta under hösten.

– Vi har flera olika producentcaféer på gång och jag vill tipsa om att de fortsätter att ordnas. Det går till exempel att samlas kring teman som ekologisk spannmålsodling eller sockerbetsodling. Just för den senare behöver jag några intresserade till för att starta upp ett sådant producentcafé, säger Englund.

Målet med producentcaféerna är att ge jordbrukare möjlighet att träffas kring gemensamma teman och diskutera företagsledning och ekonomi.

– Syftet med dem är att dela med sig av goda erfarenheter och lösa problem och utmaningar för att tillsammans bli lönsammare. Det går bra att komma med önskemål om föreläsare också om ett specifikt tema, till exempel ekonomi i mjölkproduktion.

Projektet Ekonomilaboratoriet pågår officiellt till den sista december 2021, men ÖSP ska ansöka om förlängning.

– Projektet får med största sannolikhet en förlängning eftersom vi ligger ordentligt under budgeten, säger Englund.