Karavan 1 Apr24
Gruppbild i Lviv tillsammans med mottagarna av hjälpen från frivilligorganisationen ”initiative E+”.
SLC

Karavanen levererade
hjälpen till Ukraina

Rikard Korkman, ombudsman på SLC, och Mårten Ström, en av deltagarna i insamlingen för att hjälpa Ukraina körde nyligen under några mycket händelserika och känsloladdade dagar i april ner en bil till Lviv i västra Ukraina. Detta skedde som en del av KARAVANEN TILL UKRAINA-projektets insamling för att donera utrustning som Ukraina desperat behöver.

Denna gång körde projektet ner hela tio stycken fyrhjulsdrivna bilar, fyllda med medicinsk och annan utrustning. Färden gick från Tallinn längs den vackra Via Baltica-rutten, genom Estland, Lettland, Litauen, Polen och slutligen in i Ukraina och till Lviv, cirka 80 kilometer från den polska gränsen. Lviv är en vacker stad grundad på 1200-talet med över 700.000  invånare. Bland dem finns cirka 150.000 personer som flytt från landets östra delar till Lviv, som är en relativt trygg stad. I Lviv lever stadens invånare ett så vanligt liv som möjligt i skuggan av krig och återkommande flygalarm.

Även vi fick spendera en natt i hotellets bombskydd. Det visade sig att bombskyddet bestod av hotellets vinkällare och ett elegant cigarr-rum med tjocka stenväggar.

Trots den vackra miljön var det nog svårt för oss att få en särskilt bekväm sömn i dom lyxiga läderfåtöljerna den natten.

Karavan 3 Apr24
Artikelförfattarna Mårten Ström och Rikard Korkman med deras bil till Ukraina.

Initiative E+ tog emot

Karavanen Ukraina projektets initiativtagare är Magnus Londen. Sedan starten i februari 2023 har karavanen kört ner 52 bilar, fyrhjulsdrivna pickupar, paketbilar m.m. lämpliga för svåra terrängförhållanden vid krigsfronten. Totalt närmar sig det samlade värdet på utrustningen nu en miljon euro.

Denna gång, efter en bilresa på 1.300 kilometer och fem timmar vid tullen på den polsk-ukrainska gränsen, anlände hjälpen ännu en gång.

Bilarna och utrustningen kördes genast vidare av chaufförer från frivilligorganisationen Initiative E+, bilarna är servade för att klara de svåra terrängförhållandena som råder i östra Ukraina och eventuella ytterligare anpassaningar som krävs görs av Initiative E+ innan de levereras vidare.

Hjälpen svarar på det stora behovet som finns i östra Ukraina, de är mycket trötta efter det utdragna kriget.

Jordbrukarna är aktiva också i andra länder. Inom ramen för ”Pickups for Peace”-initiativet i Storbritannien levererade brittiska lantbrukare i mars 27 pickuper och SUV:ar fyllda med humanitär hjälp till Lviv till stöd för den ukrainska armén.

Den här gången levererades:

- En Mercedes/Unimog lastbil för terrängförhållanden (hade levererats redan tidigare)
- 10 fyrhjulsdrivna lastbilar och skåpbilar
- Tre kraftfulla sexhjulingar (Polaris-Big Boss ATV 6x6) som tidigare använts av finska försvaret
- Ett stort antal extra terrängdäck till alla fordon
- Tre vakuumbårar/-madrasser
- Bäckenstabilisatorer
- Sårförslutare – en innovativ lösning som snabbt kan stoppa allvarliga blödningar
- FAST1 intraosseöst infusionssystem för patientens bröstben, utvecklat för soldater och sjukvårdare som arbetar med akutpatienter och är utformat för att vara tillförlitligt och lätt att använda
- Åtta bärbara kraftstationer (ecoflow)
- 29 skolpulpeter och 29 stolar
- Yllestrumpor
Karavan 2 Apr24
Det pågående kriget syns i Lvivs stadsbild.

Initiative E+

Karavanen-projektets samarbetspart ”Initiative E+” föddes under Värdighetens revolution – som en sammanslutning av Maidan-läkare. Den fungerar med utgångspunkt i Kiev.
Sedan Rysslands krig mot Ukraina inleddes 2014 har den civila organisationen ”Initiative E+” varit involverad i att hjälpa militära läkare. Att rädda liv var, är och kommer alltid att vara deras högsta prioritet.
Medicinsk hjälp med att behandla de skadade, tillhandahållande av medicinsk utrustning till sjukhus och ambulanser för militärer och civila i hela Ukraina, sanitetsjeepar för medicinsk evakuering – allt detta har blivit deras dagliga arbete sedan 2014 fram till idag.
När Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina inleddes i februari 2022 fokuserade ”Initiative E+” på att hjälpa frontlinjen, militären och de civila som drabbats hårdast av kriget.
Hittills har de levererat och överlämnat 500 fordon till sjukvårdspersonalen, inklusive mer än 150 ambulanser och 75 stora bussar, varav de flesta omvandlats till mobila sjukhus.


Unbroken-initiativet

Vi träffade också borgmästaren i Lviv och besökte sjukhuset som rehabiliterar soldaterna som blivit traumatiserade i kriget både fysiskt och psykiskt. Borgmästaren berättade att Lviv har förvandlats till en stor humanitär knutpunkt där människor på flykt undan kriget finner en fristad.

Sjukhuset First Medical Union of Lviv har tillhandahållit kvalificerad medicinsk hjälp till mer än femton tusen ukrainare som drabbats av fientligheterna. Varje vecka transporteras skadade patienter från frontsjukhusen med evakueringståg och ambulanser.

Behandlingen av de krigsdrabbade ukrainarna sker inom ramen för nationella rehabiliteringscenter. Detta är en unik plats där vuxna och barn som drabbats av kriget kan få omfattande kvalificerad medicinsk vård. Det inkluderar rekonstruktiv kirurgi, ortopedi och robotprotetik. Här anpassas inte bara proteser utan de tillverkas också.

Dessutom erbjuder centret fysisk, psykologisk och psykosocial rehabilitering av skadade militärer och civila. Projektet genomförs av First Medical Union of Lviv och Lvivs kommunfullmäktige med stöd av Ukrainas hälsoministerium. Projektets mål är att hjälpa ukrainare att förbli “unbroken” – på svenska obrutna – och få all nödvändig hjälp, i sitt eget land, nära sina familjer.

Karavan 4 Apr24
Magnus Londen, initiativtagaren till Karavanen till Ukraina, blir intervjuad av ICTV Ukrainas tredje största TV kanal. Kanalen täcker cirka 50 procent av landet.

Karavanen fortsätter att rulla

Hjälpbehovet är stort. Mårten och Rikard är efter hemkomsten eniga om att hjälpen inte får sluta här och uppmuntrar andra att starta insamlingar till förmån för Karavanen.

– Vi måste försöka vårt yttersta att som individer och lantbrukare dra vårt strå till stacken för att stöda Karavanen och andra initiativ. Så länge Ukraina kämpar måste vi också göra det. Karavanen-projektet planerar redan följande hjälpaktioner.

En möjlighet är att sluta upp på Kasnäs badhus 24 april kl.18 när Magnus Londen och Markus Mustelin på inbjudan av Högsåra marthaförening presenterar Karavanen-projektet och situationen i Ukraina. Tillfället är öppet för alla.

Tack alla som deltog i insamlingen ”Bilen till Ukraina”. Totalt gav insamlingen 30.000 euro vilket gjorde det möjligt att skicka iväg en egen bil med chaufförer i en karavan på totalt 10 bilar med utrustning. Det kan vi vara stolta över.

Totalt skickades utrustning till ett värde på 216.000 euro. Att skicka en egen bil gör hjälpinsatsen mycket konkret.

SLC deltog även som organisation i insamlingen.

Rikard Korkman
Mårten Ström


Karavanen Ukraina

När journalisten Magnus Londen besökte Ukraina i november 2022 var han fylld av beundran för ukrainarna och empati för deras lands öde. Men när det var dags att åka hem tog Magnus nya vän farväl på tågstationen i Kiev: Du kommer att glömma oss...
Denna mening förändrade allt. Magnus visste att det var sant, men han var desperat att bevisa motsatsen. För Ukrainas skull. För Europas framtid. För att det var rätt sak att göra.
Så han ringde några finska vänner: Vi måste göra något. Och det var det som hände. Killarna samlade in pengar för att köpa en terrängbil och körde den till Ukraina. På den resan insåg de hur enkelt – och viktigt – det är att hjälpa till. Sedan började gruppen växa.
Idag är Caravan en registrerad förening som har samlat in över 900.000 euro till Ukraina.
En mening och en idé hade förändrat allt.
Gå med i Karavanen!