SLC: Orimligt nytt system för djurbidrag

SLC bedömer att det nya systemet för ansökan om djurbidrag för 2022 som kommissionen nu med kort varsel påtvingar de finländska husdjursproducenterna innebär ett klart försämrat rättsskydd och betydande ekonomiska risker för jordbrukarna. SLC uppmanar jordbrukarna att vara särskilt uppmärksamma på detaljerna och snabbt anmäla deltagande till det nya stödsystemet när stödansökan kommer i gång 10.2.

SLC Nylands utskott och representanter 2022

SLC Nylands representanter i centralorganisationen SLC publiceras senare.

Bönder invalda i välfärdsområdesvalet

Flera bönder och SLC-medlemmar blev invalda i Finlands första välfärdsområdesval.

ÖSP:s trädgårdsutskott tar avstånd från ocker

Trädgårdsutskottet vid ÖSP sammankallades till ett extrainsatt utskottsmöte måndagen den 24 januari för att gå igenom de senaste dagarnas medierapportering om misstänkt ocker inom växthussektorn i Sydösterbotten.

SLC Nylands styrelse: Välfärdsområdena bör servera inhemsk mat

SLC Nyland framhåller att de nya välfärdsområdena bör beakta principerna för ansvarsfull upphandling samt ställa kvalitetskrav på den måltidsservice och de livsmedel som upphandlas.

SLC - 20161114 Mats I Bryssel
Brysselkontoret 30 år Böndernas Brysselkontor behövs!

Kunskapen om primärnäringarna minskar hos både politiker och olika sakkunniga som allt mera fjärmar sig från de riktiga gröna näringarna och faller i farstun för en ideologiskt färgad syntetgrön samhällssyn som står med båda fötterna stadigt i luften. I det scenariot är det viktigare än någonsin att böndernas representation finns på plats i Bryssel – kunniga och pålitliga, konstaterar SLC-ordföranden Mats Nylund.

SLC - Dsc06340
Ålands tuffare klimatmål kan ge bönder chans tjäna pengar

Ålands utsläpp av växthusgaser ska minska med 80 procent redan fram till 2030 och senast 2035 ska Åland vara helt klimatneutralt. Den tuffa och målsättningen har slagits fast av landskapsregeringens utvecklings- och hållbarhetsrådet. Enligt Ålands Producentförbunds ordförande Birgitta Eriksson-Paulson öppnar detta nya möjligheter för jord- och skogsbrukare.

KIILA-rehabiliteringskurs på svenska för lantbruksföretagare 2022-23

Ansökningstiden för LPA:s svenskspråkiga KIILA-rehabiliteringskurs har börjat. Rehabiliteringskursen innehåller en öppenvårdsdag och tre grupperioder vid Härmä Rehab & Spa samt två-fyra individuella kontakter och kursen pågår 2022-2023. Syftet med KIILA-rehabiliteringen, som pågår 1-1,5 år, är att förbättra arbetsförmågan så att man ska kunna stanna kvar i arbetslivet.

SLC - App
Problem med att aktivera nya LF-appen?

Det har visat sig att en del användare inte haft något som helst problem med att aktivera det digitala kontot via den nya appen, medan andra stött på svårigheter. Här följer nu några råd för att komma förbi eventuella svårigheter.

SLC - App
Ett nytt år är här – liksom LF-appen!

Från och med denna vecka tar vi i bruk ett nytt system för att läsa vår e-tidning. LF:s e-tidning fortsätter som en så kallad bläddertidning, men nu kan den lättare läsas digitalt, till exempel på en pekplatta eller i mobilen, via vår egen nya app. I lösningen med den nya e-tidningen ingår alltså en LF-app som du hittar i appbutikerna, både för Android och iPhone (sök på ”Landsbygdens Folk”).

SLC - Jh3
Nu är julhälsningarna uppe

Inför varje jul brukar ÖSP:s ungdomsklubbar lägga upp julhälsningar. En av dem finns i Malax som Mellis har placerat ut.

SLC - Mats Nylund 2021 10 03
Ordförandes julhälsning 2021

Vår livsmedelsproduktion har klarat Corona-pandemin på ett utomordentligt bra sätt. Vi har all anledning att vara stolta över vår höga livsmedelssäkerhet och funktionssäkerheten i hela kedjan. Ett större hot är den akuta lönsamhetskris som vi har i jordbruket idag, konstaterar SLC-ordförande Mats Nylund.