– I landskapsregeringens regeringsprogram talas det mycket om självförsörjningsgraden och konkurrensvillkor, men också om en nära dialog med fältet, och det är därför jag är här idag.
Så inledde Ålands närings- och miljöminister Jesper Josefsson sin talartur under ÅPF:s vårmöte.
Josefsson påtalade hur kombinationen av näring och miljö är centrala just med tanke på den ökande mängd lagstiftning där dessa kombineras.
Exempelvis är vattenlagen, som ligger direkt under Josefsson, ett exempel på en sådan lag.
– Vattenlagen har man tampats med i åratal utan resultat. Den ligger nu på is tills vi får se hur den nya finska vattenlagen ser ut så att vi kan utgå enligt samma villkor. Vattenlagen är även ett exempel på sådan lagstiftning där vi i ett tidigare skede försöker få bättre förankring för områden som berör primärnäringarna.
Josefsson lyfte även fram livsmedelsstrategin som i dagsläget fallit i skymundan.
– Då vi skrev regeringsprogrammet konstaterade vi att det är bra med en livsmedelsstrategi, men att det är viktigt att se över hur den förverkligas. Ofta görs det upp strategier utan konkreta åtgärdsplaner, vilket är något vi inte vill göra. Vi vill därför samla branschen och se över gemensamma lösningar och tänka mera strategiskt och långsiktigt även över mandatperioder.
Mindre byråkrati
Enligt Josefsson kommer regeringen även att fokusera på att minska byråkratin inom lagstiftning och förvaltning.
– Vi har dragit igång ett arbete för att ta fram ett system för hur vi skall jobba med byråkratin, och hitta ett sätt att redovisa för varje mandatperiod hur mycket byråkratin ökat respektive minskat.
Josefsson menar att en så kallad avbyråkratiseringslista kunde vara ändamålsenlig.
– Man samlar in synpunkter från näringslivet om vad som upplevs som onödig byråkrati. Då man sedan öppnar lagar kan man ta en titt i listan och åtgärda problemen.
Även på den administrativa sidan strävar man efter effektivering.
– Vi kommer att se över Ålands miljö- och hälsomyndighet och reda ut hur vi kunde göra processerna smidigare, underlätta arbetsbördan och öka tillsynen.
Josefsson poängterade dock att mycket är styrt från EU, och att byråkratin inte kan minskas om inte ribban för implementeringen av EU-direktiv sänks.
– Finland vill ofta vara bäst i klassen här och Åland hakar gärna på. Vi har samma EU-direktiv i hela Europa, men av någon orsak blir det alltid strängast hos oss.
Det som går att göra på lokalnivå betraktar Josefsson ändå som åtgärder som måste baseras på de omständigheter som råder på fältet.
– Det är ändå ni som vet hur verkligheten ser ut, och det är den som måste forma lagstiftningen. Jag hoppas därför att vi skall kunna göra det här jobbet i så nära dialog som möjligt.