Mats Nylund 2020 6
För att kunna finnas också i framtiden var vi nu tvungna att anpassa verksamhetens omfattning efter de minskade intäkterna. Det här är fråga om mycket tråkiga åtgärder för de berörda och jag beklagar djupt att vi är tvungna att ta till dem, säger SLC:s ordförande Mats Nylund.
SLC

SLC tvingas säga upp personal

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund, SLC, har sagt upp två personer. En person som jobbar med intressebevakningen och en som jobbar vid medlemstidningen Landsbygdens Folk.

SLC:s huvudsakliga intäkter består av avkastning på placerat kapital och medlemsavgifter. På grund av coronapandemin minskar avkastningen på det placerade kapitalet, närmast dividendavkastande aktier och vinstandelar från fonder.

SLC:s styrelseordförande Mats Nylund gav besked om uppsägningarna förra veckan.

– SLC:s ekonomi drabbas av Covid-19, det sker under innevarande år och under nästa år. Dessutom är vi en organisation där medlemsantalet ständigt minskar på grund av jordbrukets strukturutveckling. För att också i framtiden vara en stark intressebevakare blev vi nu tvungna att anpassa verksamhetens omfattning efter de minskade intäkterna. Det här är fråga om mycket tråkiga åtgärder för de berörda och jag beklagar djupt att vi är tvungna att ta till dem, säger han.

Nylund påpekar ändå att SLC-medlemmarnas behov av intressebevakning och sin medlemstidning fortsättningsvis består.

– De finlandssvenska jordbrukarnas behov i sig av intressebevakning och relevant branschjournalistik försvinner ju inte. Det består och därför är vi måna om att SLC finns kvar också om tio och tjugofem år, säger han.