Slcfmge1
SLC:s fullmäktigeordförande Kristian Westerholm, som återvaldes för 2021, ledde mötet från SLC på Fredriksgatan i Helsingfors. På plats var bland andra också verksamhetsledare Jonas Laxåback och ombudsman Annika Öhberg. FOTO: Mia Wikström
Jordbruk Skogsbruk SLC

SLC:s fullmäktige höll hybridmöte

SLC:s fullmäktige möttes på tisdagen. Det var ett fullmäktigemöte som igen hölls som ett så kallat hybridmöte där de flesta fullmäktigeledamöter deltog på distans. Vid mötet meddelade SLC:s förbundsordförande Mats Nylund om läget med SLC:s ekonomi och de anpassningsåtgärder man tagit till.

Fullmäktigeordförande Kristian Westerholm inledde mötet med att konstatera att man fortfarande är tvungen att hålla möten per distans. Sedan fullmäktigemötet i somras har situationen till och med blivit värre.

– Då vi senaste gången höll möte i juni var jag övertygad att distansmötet var ett undantag, att efter sommaren fortsätter vi i gamla banor. Dessvärre visade det sig att experten hade rätt, efter en lugnare sommar började smittan sprida sig på nytt på hösten och vi blir tvungen att återgå till allt strängare restriktioner. Bara att konstatera faktum och trots att vaccinet är på gång får vi vara beredda på distansmöten en rätt lång tid framöver, säger han.

Fortsättningsvis har dock primärproduktionen klarat coronapandemin rätt väl. Smittan har främst spridit sig i städerna och inga större problem har uppstått på gårdarna, vare sig med den egna arbetskraften, tillgången på produktionsinsatser eller med avsättningen för produkterna.

Marknadsläget är stabilt

Marknadsläget för lantbrukarnas produkter har varit stabilt trots allt. Antagligen till följd av en rätt skral spannmålsskörd så har priserna varit aningen högre denna höst. Mjölkpriset har varit oförändrat under hösten.

Köttpriserna har pressats av utbrott av afrikansk svinfeber i Tyskland och av att avsättningen till restauranger på grund av coronasituationen varit sämre. Priserna på ekospannmål pressas av ett utökat utbud.

På skogssidan har volymerna var lägre än rekordåret 2018.

– Priserna har ändå inte höjts och vi alla önskar väl oss en bra vinter med goda drivningsförhållanden i skogen, säger Westerholm.

Reformen av den gemensamma jordbrukspolitiken CAP har hållit SLC sysselsatt under hösten. Lämpligt inför fullmäktiges webbinarium tidigare i höst kom EU-parlamentet och minsterrådet med sina linjedragningar.

Nu förs trilogiförhandlingar mellan kommissionen, rådet och parlamentet i Bryssel. Under nästa år skall den finländska tillämpningen av nya CAP utarbetas. Det är uppenbart att klimat- och miljöaspekter kommer att betonas i det nya programmet.

– SLC har betonat att det är viktigt att aktiv odling befrämjas och att systemet inte får kompliceras. Budgetmedel finns för att fortsätta med nuvarande stödformer, säger Westerholm.

Utbildning är viktig för hela branschen

SLC har under höstens lopp fört diskussioner med de finlandssvenska lantbruksskolorna om utbildningens kvalitet och rekryteringen av studerande. Rekryteringen till andra och tredje stadiets utbildningar har varit svag under de senaste åren.

– Vi behöver primärproducenter med god utbildning, men också experter som kan ge oss råd och service. Uppenbart är att det redan länge rått en brist på svenskspråkiga agrologer, skogsbruksingenjörer, agronomer och forstmästare. Samarbetet mellan skolorna och SLC ser nu ut att bli mer bestående, säger Westerholm.

Markägarfrågorna är ofta lokala frågor och i april är det dags för kommunalval. Det är viktigt att det i alla våra kommuner finns kandidater och kommunfullmäktigemedlemmar med stor insyn i markägarfrågor.

– Om du inte själv ställer upp i kommunvalet så hjälp då till med den lokala kandidatrekryteringen. SLC kommer inför valet att utarbeta ett kommunvalsprogram, säger Westerholm.

Westerholm konstaterar också att det dagen innan mötet gått 75 år sedan SLC grundades och att en historik kommer att utkomma under 2021.

Jubileumsfestligheterna har skjutits upp till 2021 med tyngdpunkt på den senare hälften av året, självfallet med coronareservation.

Anpassar verksamheten efter minskade intäkter

Verksamhetsledare Jonas Laxåback höll en allmän lantbrukspolitisk redogörelse som fokuserade på kommande förbindelsperiod och beredningen av nästa CAP.

Centralförbundsordförande Mats Nyland redogjorde för SLC:s ekonomi som drabbats såväl av covid-19, genom uteblivna dividender samt vinstandelar, som väldigt långt finansierar SLC:s verksamhet.

– För att också i framtiden vara en stark intressebevakare blev vi nu tvungna att anpassa verksamhetens omfattning efter de minskade intäkterna, säger Nylund.

Vidare sammanfattade han läget för arbetsgruppen som jobbar med en översyn av medlemsavgifterna. Arbetet är långt ifrån klart än och besluten fattas av landskapsförbunden och SLC:s fullmäktige när man väl har ett konkret förslag att presentera. Nylund konstaterade också att MTK som bäst håller på med ett reformarbete gällande medlemsavgifterna.

Skogsombudsman Viktor Harvio höll en redogörelse över aktuella skogsärenden, likaså ordförandena för de regionala skogsvårdsföreningarna. Året hos skogsvårdsföreningarna har präglats av industrins strejk, coronapandemin, stormarna och skogsvårdsföreningarnas fullmäktigeval.

Också SLC:s fullmäktigeledamöter höll avslutningsvis regionala översikter.

Läs också: 
SLC tvingas säga upp personal
SLC:s fullmäktige: Starkare tillsammans – råvaror till finländarna i alla lägen