Fval
I vår är det återigen dags för kommunalval. ÖSP hoppas att många jordbrukare med ett intresse för politik i kommunerna ställer sig till förfogande som kandidater. Mjölkproducenten Niclas Sjöskog blev invald i Pedersöre kommunfullmäktige i senaste val. Det är viktigt att vi jordbrukare är med och påverkar på alla nivåer, säger han.
Jordbruk Skogsbruk SLC

ÖSP uppmanar jordbrukare
att ställa upp i kommunalvalet

ÖSP hoppas att många medlemmar ställer sig till förfogande i vårens kommunalval. Att jordbrukare är med och fattar beslut är mycket viktigt, säger förbundets viceordförande Niclas Sjöskog, som i senaste val blev invald i Pedersöre kommunfullmäktige.

– Jag valde att ställa upp som kandidat första gången i kommunalvalet 2016. Snart är min första period avverkad och för mig har det varit givande att vara med i det kommunala beslutsfattandet. Därför ställer jag mig till förfogande igen och arbetar nu aktivt för att få med nya kandidater, säger Niclas Sjöskog, mjölkproducent från Purmo i Pedersöre.

ÖSP och de övriga förbunden inom SLC ser gärna att medlemmar ställer upp som kandidater i kommunalvalet i april. Att det finns jordbrukare med i alla delar av beslutsfattandet på det kommunala, regionala och nationella planet är av största vikt.

– Antalet jordbrukare blir färre hela tiden och det gör också att den allmänna förståelsen för den här sektorn försämras. I en demokrati bör alla delar av samhället vara representerade och det gäller inte minst jordbruket. Blir vi för få inom det politiska så blir vi så småningom bortglömda och våra behov blir inte tillgodosedda om vi inte är med själva och för fram våra åsikter, menar Sjöskog.

Viktigt med representation

Just hans yrke var en stark bidragande orsak till att han själv valde att ställa upp i senaste kommunalval. Han ser det som viktigt att också i landsbygdskommuner med en hög andel jordbrukare som Pedersöre finns många från primärnäringarna med i det kommunala beslutsfattandet.

– Vi är bara några ledamöter i fullmäktige som är jordbrukare, men här har ändå många andra en anknytning till vår sektor. Därmed finns det också en förståelse för jordbruket som näring, men det finns ändå frågor där det är viktigt att vi är med och påverkar. I städerna är situationen en helt annan och där har vår sektor många utmaningar, säger han.

Det kommunala beslutsfattandet är viktigt i och med att de besluten påverkar närsamhället direkt. Sjöskog nämner bland annat planläggningen som en mycket viktig del ur ett jordbruksperspektiv. 

– Det finns många viktiga frågor som utbildning och sjukvård, men som jordbrukare fokuserar jag också mycket på exempelvis planläggning och miljö- och byggnadsfrågor samt vägar. Det är frågor där jag kan föra fram vårt perspektiv.

Vindkraft på agendan

På grund av hans särintresse för de frågorna blev han medlem i planläggningssektionen.

– Nu har vi i planläggningssektionen den planerade vindkraftsparken i Purmo på agendan. Vindkraft är en viktig fråga för markägarna och jag ställer mig positivt till den energiformen dels på grund av det innebär inkomster för jord- och skogsbrukarna, säger Sjöskog.

På regional nivå är han också med i Österbottens förbunds landskapsfullmäktige, där han är första viceordförande.

– Landskapsförbundet är en förlängning av det kommunala beslutsfattandet och just där märker man vikten av att vara med och påverka inte minst inom planläggningen. I Österbotten finns fortfarande en förståelse för jordbruket men i till exempel Nyland är det en helt annan verklighet.

– Där tappar jordbruket bokstavligen mark och körs ofta över i beslutsfattandet. Men det visar bara på hur viktigt det är att vi jordbrukare engagerar oss politiskt, menar han.

Sjöskog har i många år engagerat sig i ÖSP och fungerar nu som viceordförande för förbundet. Han har därmed ett intresse för jordbrukspolitik och intressebevakningen och ställde därför upp som kandidat i senaste riksdagsval. Utöver det är han gruppordförande för SFP i Pedersöre och medlem i kommunstyrelsen.

– Jag gillar att engagera mig som förtroendevald och har ställt mig till förfogande till många olika uppdrag. Men alla som ställer upp som kandidater och blir invalda i kommunfullmäktige behöver inte engagera sig i lika hög grad som jag har gjort. Man kan faktiskt välja själv hur mycket man tar på sig, säger han.

Behöver inte ta mycket tid

Enligt Sjöskog finns det en utbredd uppfattning bland presumtiva kandidater som han kontaktar att kommunalpolitiken tar för mycket tid. Men det stämmer inte, påpekar han.

– Nu när jag ringer runt till potentiella kandidater och frågar om de vill ställa upp som kandidat i kommunalvalet är det vanligaste svaret nej för att de inte har tid. Men som exempel har fullmäktige sju möten per år och man kan tacka nej till olika nämndeuppdrag.

– Så i slutändan behöver det inte vara en så stor arbetsbörda att vara med i det kommunala beslutsfattandet. Alla väljer själva utifrån intresse och tid hur mycket de engagerar sig, förklarar han.

Behövs politisk kunskap eller erfarenhet?

– Nej, det behöver en kandidat inte ha. Och fullmäktige ordnar också olika typer av utbildningar för nya invalda så processen lär man sig med tiden. Det viktigaste enligt mig är att man som ledamot för fram sina åsikter i frågor som påverkar ens vardag. Därefter faller det sig naturligt att man specialiserar sig på det som är viktigt för en själv.

Alla partier arbetar som bäst med rekryteringen av kandidater. Intresset för att ställa upp som kandidat i vårens fullmäktigeval har enligt medier varit stor.

– Det ser också relativt bra ut för SFP i Pedersöre och i kretsen som helhet. Men fler potentiella kandidater skulle gärna få svara ja. Och som jordbrukare hoppas jag att vi också i kommande fullmäktigeval får många från den sektorn invalda, säger Sjöskog.