Skogsvaldebatt i samband med SLC Nylands vårmöte

Nyländska bönder och skogsägare samlas på torsdag (4.4.) till SLC Nylands vårmöte på Söderkulla Gård i Sibbo. På eftermiddagen hålls på samma plats SLC:s valdebatt om det finländska skogsbruket.

SLC - Dsc 0042
Virkespriserna steg år 2018

År 2018 kännetecknades av en tydlig prisökning för den reella rotprisnivån för råvirke inköpt från privata skogar; ökningen var sex procent jämfört med året innan, noterar Naturresursinstitutet.

Kommentaren: Varför undervisa om artificiell intelligens?

Universitetslektor Stefan Bäckman vill slå ett slag för artificiell intelligens i undervisningen. Det är viktigt att öppna metoderna för att bättre kunna se fördelar och nackdelar samt att överblicka olika intressen.

Projekt ska utveckla skötseln av hjortdjurs- och vildsvinsstammarna

Ett omfattande projekt ”Hirvitalousaluetoiminnan kehittäminen” startade i mars. För det praktiska arbetet har det till viltcentralsregionerna rekryterats nio nya planerare för visstidsanställning under tre år, meddelar Finlands viltcentral.

SLC - Scott Morrison
Australiens regering planterar en miljard träd

Australien behöver mer skog som skapar jobb, tillväxt och ett bättre klimat. Det anser landets premiärminister Scott Morrison, som lanserar ett vidlyftigt program för skogsplantering. En miljard nya träd ska planteras i landet fram till 2030.

SLC - Val
LF:s riksdagsvalstent

På LF:s redaktion har vi sammanställt fem frågor till de riksdagskandidater som är medlemmar i SLC.

Kommentaren: Bra skogspolitik bygger inte på kvartalsekonomi

När det gäller skogsskötsel så måste ansvarsfulla beslutsfattare inse att beslut idag har konsekvenser femtio och hundra år framåt. I skogen fungerar ingen kvartalsekonomi, konstaterar SLC:s ordförande Mats Nylund.

SLC - Plantor 1 D Webben
Snart inleds leveransen av plantor från Mellanå Plant

Vinterns stormar har fällt tiotusentals kubikmeter virke. Men skadorna har inte varit så omfattande att det ännu märks i en ökad efterfråga på plantor vid Mellanå Plant i Dagsmark. I år beräknar verkställande direktör Rainer Bodman att plantskolan levererar aningen fler plantor än tidigare.

SLC - 89E24287A65A295E Org
Skogsarbetare exponeras för bakterier och mögel

Sjukligheten bland markberedarförare och skogsplanterare ökar under våren, när de arbetar i skogsföryngringsområden. Detta antas bero på att avfall från höstens och vinterns avverkningar som lämnats kvar på marken orsakar dammbildning när avfallet avlägsnas inför markberedning och plantering av trädplantor.

SLC - Avverkningar Illustration Webben
Ineffektiv klimatpolitik att minska avverkningarna i Europa

Om man minskar på avverkningarna i Europa kommer avverkningarna i resten av världen att öka med åttio procent av den europeiska minskningen. Det här visar en nyligen utförd LULUCF-studie.

SLC - Rojningskurs Parad 1 Webben
Skyddande tips för farligt röjningsarbete

Ålands Skogsvårdsförenings instruktör Mikael Berglund har efter den svåra nyårsstormen Alfrida cirka 450 kubikmeter stormskadad skog att röja upp på sin egen gård. Bland annat därför passade han på att gå den specialkurs om arbete i stormskadad skog som arrangerades på Åland för ett par veckor sedan.

SLC - Ungskog
Slyröjningen och vården av ungskog kan fortfarande förbättras

Skogscentralen granskade under 2018 resultatet av slyröjningsarbeten och vård av ungskog. I fältgranskningarna upptäcktes en betydande mängd arbeten som utförts fel.