SLC - Material Matters 1
Innovativa material med fokus på miljön

Forskningens framsteg möjliggör att syntetiska material allt oftare kan ersättas med miljövänliga alternativ. Material Matters-utställningen lyfte fram tio materialinnovationer under utveckling av forskare vid Aalto-universitetet.

SLC: Viktigt att minimera ekonomiska förlusterna av stormfälld skog

Alfrida-stormen som svepte över Åland och vissa delar av fastlandet vid nyår kommer att ha en inverkan på skogsbruket som syns i flera decennier bedömer Svenska lantbruksproducenternas centralförbund SLC, takorganisation för de finlandssvenska skogsvårdsföreningarna.

SLC Nyland: Skog och mark bör skötas så att biologisk mångfald tryggas

SLC Nyland framhåller vikten av att skog och mark sköts så att de bidrar till klimatnytta, öppna landskap och biodiversitet. Skogsägare och jordbrukare behöver mer resurser och information om vad man kan göra för att hejda artminskningen.

SLC - Anders Strandberg
Anders Strandberg vd för Svenska småbruk och egna hem

Anders Strandberg, pol.mag, eMBA, har valts till verkställande direktör för Svenska småbruk och egna hem Ab samt till ombudsman för Stiftelsen Finlandssvenska Jordfonden sr och Stiftelsen A.B. Svenska småbruk och egna hems undervisningsfond sr. Strandberg kommer från Andelsbanken Raseborg där han jobbat som bankdirektör.

SLC - Mg 8965
Nya regler gäller för enskilda vägar

Lagen om enskilda vägar som varit i kraft sedan årets början, medför många förändringar. Bland annat minskar kommunens inflytande och ansvaret för väglaget skärps. Det finns dock ännu möjlighet att ha enskilda vägar utan ett konstituerat väglag som ombesörjer skötseln av vägen. Lagen gäller på alla enskilda vägar som har ett väglag. För enskilda vägar utan ett konstituerat väglag gäller lagen i tillämpliga delar. En förändring i den nya lagen är att en enskild väg utan ett väglag inte längre kan få kommunalt bidrag.

SLC - Tommy Ehrs 2
SLC-utskott föreslår höjd premierabatt för anslutna till företagshälsovården

De jordbrukare som är anslutna till företagshälsovården borde få större rabatt på OFLA-försäkringspremien. SLC:s socialpolitiska utskott besökte Lantbruksföretagarnas pensionsanstalt för att hålla möte i måndags och för att framföra det budskapet.

SLC - Norrback
Norrback orolig över samhällsutvecklingen – ställer upp i riksdagsvalet

Trump i väster och Putin i öst. Och en nationalistisk våg som sköljer igenom Europa. Den samhällsutvecklingen oroar Anders Norrback. Till den grad att han ställer upp som kandidat för SFP i riksdagsvalet.

SLC - Junkkari 1 A Webben
Kombisåmaskiner en huvudprodukt för Junkkari

Det mångsidiga Ylihärmäföretaget erbjuder jordbrukare olika typer av service under den hektiska vårsäsongen. Junkkaris konstruktionsfilosofi är att erbjuda smidiga mekaniska lösningar och maskiner som är lätta att använda.

SLC - Loukko3
Loukko öppnade ny affär i Närpes

Tidigare fanns Loukko i Finby i Närpes. Men för en vecka sedan öppnade familjeföretaget en ny affär i Närpes. Många intresserade kom när det hölls öppet hus.

SLC - Dsc 1142
Vidsträckt vattenvård berör 46 österbottniska kommuner

Att effektivera utnyttjandet av näringsflöden och minska belastningen på vattendrag samt förbättra deras allmänna tillstånd är några huvudmål för vattenvårdsprojektet Österbottens Näringshjul som pågår till utgången av 2020.

Stödpersonerna lyssnar!

Gå inte ensam och grubbla utan lyft luren till en stödperson som du kan prata med så att ni tillsammans kan söka en utväg ur svåra situationer.

Viltobjekt visas nu i e-tjänsten MinSkog.fi

Viltobjekt i hela landet kan nu ses i e-tjänsten MinSkog.fi, som upprätthålls av Finlands skogscentral.