SLC - Dsc 1231
Nya lagen om enskilda vägar inte alltid lätt att tillämpa

Det är inte längre den kommunala vägnämnden som är besvärsinstans i samband med tvister angående väglagsärenden. Se där ett exempel på en praktisk förändring som den nya lagen om enskilda vägar medför.

Stenkol som energikälla förbjuds år 2029

Användning av stenkol som bränsle vid el- eller värmeproduktion förbjuds från och med den 1 maj 2029, meddelar Arbets- och näringsministeriet. Lagen ska träda i kraft vid ingången av april liksom lagar som främjar användningen av biodrivmedel i trafiken och användningen av biobrännolja vid uppvärmning och i arbetsmaskiner.

Hjortdjurslicenser kan sökas elektroniskt från och med onsdag

Från och med den 3 april kan man lämna in ansökan om jaktlicens på hjortdjur via Oma riista-tjänsten.

SLC - Dsc07604
Mildare vintrar ställer nya krav på skogsbruket

Stormarna har inte blivit fler, men mildare vintrar och dålig tjäle i markerna medverkade till de svåra stormskadorna i Sveriges skogar åren 2005 och 2007. Det är en av slutsatserna som skogsskötselspecialisten Per Hazell från Skogsstyrelsen i Sverige presenterade vid Ålands Skogsvårdsförenings välbesökta vårmöte den 25 mars.

SLC - Slc Aboland Valdebatt 1
SLC Åboland höll vårmöte med valdebatt

SLC Åboland höll vårmöte och riksdagsvalsdebatt på Hotell Stallbacken på Nagu. Gipspridning, kolbindning och betande djur var bland annat på agendan.

SLC - Ooosp1
Långgård: Viktigt att Österbotten får en landsbygdskandidat invald i riksdagen

Kampen om en ny djurskyddslag fortsätter. En politisk kamp som kan bli mycket hård. Nu behövs riksdagsmän som förstår landsbygden och vi måste gå man hur huse på valdagen för att så sker, säger ÖSP:s ordförande Tomas Långgård.

SLC - Ooosp4
ÖSP-fullmäktige diskuterade stormen, krisberedskap och satellitövervakning

Den dåliga avsättningen på stockvirke i kombination med stormen Alfrida diskuterades livligt på ÖSP:s förbundsfullmäktige. Områden som drabbas av en storm bör prioriteras av andelslaget. ÖSP påverkar redan Metsä att styra över kvoter till Österbotten.

SLC - Agroforstjubileum0319
Agroforst firade 100-årsjubileum

Svenska Studenters Agro-Forst Förening, i folkmun Agroforst, firade sitt hundraårsjubileum med pompa och ståt senaste fredag den 22 mars i Helsingfors. Den solenna akten efterföljdes av festmiddag på Gamla studenthuset.

Kolla uppgifterna i skattedeklarationen!

De sista inlämningsdagarna för skattedeklarationerna har ändrats sedan i fjol. Den som idkar jordbruk, skogsbruk och näringsverksamhet ska lämna in alla inkomstskattedeklarationer senast 2 april, det vill säga på tisdag.

Skogsvaldebatt i samband med SLC Nylands vårmöte

Nyländska bönder och skogsägare samlas på torsdag (4.4.) till SLC Nylands vårmöte på Söderkulla Gård i Sibbo. På eftermiddagen hålls på samma plats SLC:s valdebatt om det finländska skogsbruket.

SLC - Dsc 0042
Virkespriserna steg år 2018

År 2018 kännetecknades av en tydlig prisökning för den reella rotprisnivån för råvirke inköpt från privata skogar; ökningen var sex procent jämfört med året innan, noterar Naturresursinstitutet.

Kommentaren: Varför undervisa om artificiell intelligens?

Universitetslektor Stefan Bäckman vill slå ett slag för artificiell intelligens i undervisningen. Det är viktigt att öppna metoderna för att bättre kunna se fördelar och nackdelar samt att överblicka olika intressen.