Skogsbruk Opinion

Ledarstick:
Överenskommelse att
föredra för skogsindustrin

Trots sega förhandlingar hos riksförlikningsmannen hade inte parterna i arbetskonflikten inom skogsindustrin nått någon överenskommelse i början av veckan. Parterna uppgav att förhandlingarna återupptas fredag. Då har konflikten pågått en arbetsvecka.
Det är arbetstagarnas deltagande i konkurrenskraftsavtalet som överenskommelsen nu hänger på. Facket vill bli av med de extra 24 timmarna som ingår i avtalet. Arbetsgivarna vill hålla timmarna kvar.

I synnerhet pappersförbundet har ögonen på sig i fråga om de 24 timmarna. Det gäller inte bara de egna medlemmarna utan många andra fackorganisationer. Om pappers kan göra sig av med dem anses vägen öppen också för de övriga fackorganisationerna att kräva ett slopande. Om pappers däremot ger efter ska inte heller övriga fackrepresentanter räkna med att komma så värst långt i frågan.

Det finns flera utomstående bedömare (dit Björn Wahroos inte räknas), som anser att pappersindustrin torde vara konkurrenskraftig också med ett dyrare arbetsavtal.

Däremot lär den mekaniska skogsindustrin, där industrifacket är motpart, ha det betydligt tuffare, låt vara att branschen i viss mån kan skylla sin egen överkapacitet för läget.

Det är åtminstone helt klart att skogsägarna inte vinner på utdragna arbetskonflikter, det gynnar inte heller skogsbruket nu när det så småningom håller på att bli bra vinterföre i det mesta av landet.

Det är inte producentrörelsens sak att ta ställning för och i synnerhet inte emot någondera parten. Vi tycker inte heller om att de övriga parterna ger virkespriserna skulden för industrins utmaningar.

Däremot kan vi vädja till parterna att försöka komma överens för att få ett slut på konflikten, vilket härmed är gjort.