Deklaration 1
Jordbruk Skogsbruk Tema

TEMA:
Deklarationsråd 2019

Ett år har passerat och det har än en gång blivit dags att fundera på jord- och skogsbrukets deklarationer. En stor del är sig likt från föregående år, men några små förändringar finns det ändå att orda om i årets deklarationsråd. På det stora hela följer deklarationerna för 2019 samma principer som tidigare, och såväl blanketten för jordbruk 2, blanketten för skogsbruk 2C och blanketten för redovisningen av mervärdesskatt är utan större förändringar.

Inlämningstidtabellen förnyades ju i samband med deklarationerna förra våren. Det här får vi fortsätta anpassa oss till, eftersom datumen för när de olika deklarationerna skall vara inlämnade följer samma mönster. De viktigaste datumen för de allra flesta jord- och skogsbruksidkare är sålunda måndagen den 2 mars och torsdagen den 2 april 2020.

Årets nyhetsvärde hittas i några nya funktioner i skatteförvaltningens elektroniska MinSkatt-tjänst. Vid den här tidpunkten på året är den viktigaste funktionen som introducerats möjligheten att sköta ansökan om accisåterbäring direkt via MinSkatt. Utöver detta har också betalningen av accisåterbäringen tidigarelagts, så att den numera betalas vid en kundspecifik tidpunkt någon gång under perioden mars-juli 2020.

Den förhandsifyllda privata deklarationen kompletteras enligt behov lämpligast direkt i MinSkatt, eller med ändamålsenlig(a) pappersblankett(er). Senare under våren 2020 öppnas möjligheten att kontrollera och korrigera fastighetsskatten via MinSkatt, vilket också är en funktionsnyhet värd att notera.

Årets deklarationsexempel i LF är ett liknande informationspaket som tidigare. Det omfattar ett deklarationsexempel med jordbrukets deklarationsblankett 2, skogsbrukets blankett 2C och blanketten för mervärdesbeskattningen. Textens uppställning följer deklarationsblanketternas uppbyggnad och i samband med de olika skattepunkterna berörs olika frågor som det är bra att notera.

Tidtabell för inlämning

Den senarelagda tidtabellen för jord-och skogsbrukare som var förra årets nyhet bibehålls. Sista februari infaller i år på en lördag, vilket betyder att deadlinen för de blanketter som berörs av det datumet går fram till följande vardag, måndagen 2.3.2020.

Notera att alla blanketter skall vara framme hos skatteförvaltningen den sista inlämningsdagen!

Momsdeklarationen och ansökan om accisåterbäring skall precis som tidigare vara inlämnade senast 2.3.2020. Uppskov beviljas inte för mervärdesskatteredovisningen eller anhållan om accisåterbäring.

Deklaration 2

Deklarationernas inlämningstidpunkter 2020

2.3.2020 är sista inlämningsdag för: 

• 2C om man endast idkar skogsbruk, och för alla skogssammanslutningar

• 2Y Jordbrukssammanslutningens deklaration (också 2C för jbr-sammanslutningar)

• Deklarationen för skatter på eget initiativ, alltså mervärdesskattedeklarationen

• Ansökan om återbäring på accis

2.4.2020 är sista inlämningsdag för:

• 2 Jordbrukets skattedeklaration

• 2C Skogsbrukets deklaration OM man också skall lämna in en blankett 2 eller 5, alltså antingen idkar jordbruk och/eller är rörelseidkare/yrkesutövare

• Den personliga förhandsifyllda skattedeklarationen skall kompletteras enligt behov senast 2.4 OM man också deklarerar blankett 2 eller 5, alltså idkar jordbruksverksamhet och/eller är rörelseidkare/yrkesutövare. Eventuella bilageblanketter, gällande exempelvis reseavdrag, hyresinkomster och hushållsavdrag skall lämnas in samtidigt.

5.5/12.5/19.5 2020 är sista dagen att enligt behov komplettera den personliga förhandsifyllda skattedeklarationen för alla de som inte har en blankett 2 eller 5 att deklarera.

Mervärdesskatteredovisningen för de med skatteperioden ett kalenderår ska vara inlämnad hos skatteförvaltningen senast 2.3.2020. Förfallodag för betalning av eventuell mervärdesskatt är den 2.3.2020.

Glöm inte heller ansökan om återbäring av accis på energi (punktskatt på energiprodukter). Samma datum gäller även här, 2.3.2020. Aktiebolag skall lämna in ansökan om accisåterbäring inom 4 månader efter bokslutsperiodens slut. Exempelvis om bokslutsperioden slutat 31.12.2019, lämnas ansökan in senast 30.4.2020. Pappersversionen av accisåterbäringsansökan sänds inte längre automatiskt till jordbruksidkare.

Förutom via MinSkatt är det också fullt möjligt att göra ansökan på papper, blankett 3311r kan skrivas ut från skatt.fi eller beställas per telefon från skatteförvaltningen. I ansökan om accisåterbäring skall man ange storleksklassen på företaget. Alla jordbruk i vårt land torde höra till kategorin små och medelstora företag vilket i blanketten ska beskrivas med koden 1.

Om man inte lämnar in deklarationerna elektroniskt, utan postar pappersdeklarationerna är det godkänt att posta allt i samma kuvert. Det är dock skäl att vara ute i god tid eftersom blanketterna skall vara framme hos skatteförvaltningen inom utsatt tid. Använd inte gamla returkuvert. Returkuvert sänds inte längre automatiskt till de skattskyldiga, men kan avhämtas från skattebyråerna, alternativt begäras från skatteförvaltningen per telefon.

Deklarera elektroniskt

Skattemyndigheterna önskar att man i allt högre grad lämnar in sin deklaration elektroniskt på nätet. Mervärdesskatten ska enbart redovisas (och betalas) elektroniskt. Dessa skatter på eget initiativ får lämnas in på en pappersblankett endast av särskilda skäl, om det till exempel inte går att lämna deklarationen elektroniskt på grund av tekniska hinder.

Löner samt arbetsgivarprestationerna, förskottsinnehållning och sjukförsäkringsavgift (tidigare socialskyddsavgift), har sedan 1.1.2019 anmälts till inkomstregistret (inom fem dagar från betalning).

För att deklarera elektroniskt behöver en enskild jordbrukare sina personliga nätbankkoder. Endast nätbankkoderna för den person i vars namn deklarationsblanketten är skickad duger. Jordbrukssammanslutningar och dödsbon måste däremot skaffa sig en så kallad Katso-kod (görs via webbsidan yritys.tunnistus.fi).

Ett smidigt alternativ för att sköta deklarationerna elektroniskt är att logga in i skatteförvaltningens e-tjänst MinSkatt. Man kan också surfa fram till elektroniska deklarationen via jord- och skogsbrukets sidor på skatt.fi eller använda adressen skatt.fi/skattedeklaration/2.

I praktiken går den elektroniska deklarationen till så att man loggar in med sina bankkoder i MinSkatt. Efter att man har loggat in får man en nätversion av deklarationsblanketten att fylla i. Alla beräkningar i den sköts automatiskt och anvisningarna finns hela tiden nära till hands. Om man vill hålla paus i arbetet kan man mellanspara deklarationen. När allt är färdigt ifyllt sänder man iväg blanketten och får en bekräftelse på att den är mottagen. Det lönar sig att skriva ut både den ifyllda blanketten och bekräftelsen för arkivering.

När man har skickat blanketten kan man fortsätta med andra blanketter, till exempel 2C eller moms.

Med en del bokföringsprogram (till exempel Maatalousneuvos) kan man även skapa och spara en elektronisk skattedeklarationsfil på datorn, en så kallad Tyvi-fil. Den kan sedan som sådan skickas direkt till skattemyndigheterna. Det görs via ilmoitin.fi. Detta kan göras med vanliga nätbankkoder.

Med WebWakka går det ännu lite smidigare att lämna in deklarationsblanketterna. Det behövs inget surfande och sparande, där identifierar man sig (med nätbankkoder eller Katso-kod) och skickar deklarationerna direkt i WebWakka -programmet.

Deklarationsanvisningar och -blanketter

Systemet med anvisningarna har förändrats så att det inte längre skickas varken anvisningar eller returkuvert med deklarationsblanketterna. De detaljerade deklarationsanvisningarna finns endast på nätet under adressen skatt.fi/skattedeklaration/2. Om man vill läsa skogsbrukets anvisningar ska man i slutet skriva 2C i stället för 2. Anvisningarna och blanketten för mervärdesskatteredovisning skickas inte heller hem i tryckt form, de finns endast på nätet.

Gällande deklarationsblanketterna finns det inte mycket att poängtera i år. Jordbrukets deklarationsblankett 2 följer den uppställning som infördes föregående år, alltså att första sidan behandlar inkomsterna och sida 2 samlar utgifterna. Sida 3 och 4 håller den stil som de haft tidigare år. Skogsblanketten 2C är näst intill likadan som föregående år, med undantag för årtalet.

Nämnas kan ytterligare att samfund (till exempel aktiebolag och föreningar) som bedriver jordbruk ska uppge jordbrukets intäkter och kostnader på blankett 7M. Blanketten är dock inte helt genomtänkt eftersom den är uppbyggd enligt prestationsprincipen fast ett aktiebolags jordbruk fortfarande ska deklareras enligt kontantprincipen.

Mervärdesskatteredovisningen görs på blanketten ”Deklaration av skatter på eget initiativ 2019” som används av alla mervärdesskattskyldiga. Uppgifterna som ska fyllas i är samma som tidigare. Blanketten har inte längre en ruta för arbetsgivarprestationer, eftersom dessa uppgifter från och med 1.1.2019 har anmälts direkt till inkomstregistret.

SKRIBENTER
Annika Nystén och Peter Österman
ProAgria Svenska lantbrukssällskapens förbund (SLF)

ILLUSTRATIONER
Richard Elgert