Lovisa Jan D  Oker Blom
– Jag ser skolorna som nödvändiga investeringar. Det är trevligt att se hur nöjda användarna är och det är också viktigt att hålla personalen motiverad, säger Lovisas stadsdirektör Jan D. Oker-Blom. FOTO: Lovisa stad
Skogsbruk Tema

Politiskt beslut att bygga i trä

Beslutet att bygga de två nya skolorna i trä var politiskt, bekräftar Lovisas stadsdirektör Jan D. Oker-Blom.

– Besluten togs före jag tillträdde som stadsdirektör, men bakgrunden var att det fanns behov av en grundsanering eller ersättning av den gamla skolan vid Lovisaviken och i Forsby fanns ett litet bredare behov på grund av tillväxt genom inflyttning och ett ökat barnantal. Det var också ett både ideologiskt och ekonomiskt beslut att vi ville bygga ett tvåspråkigt skolcentrum i Forsby och skapa synergier bland annat genom att dela olika utrymmen.

De två skolorna kostade tillsammans omkring 24 miljoner euro.

– Kostnaderna hölls inom ramen för budgeten; det enda som krävde tilläggsanslag var renoveringen av de gamla stockbyggnaderna i Forsby. Detta hade dock inget med träbyggande att göra utan är väldigt vanligt då man renoverar gammalt; det kan komma oväntade överraskningar, säger Oker-Blom.

Då byggbeslutet fattades hade kommunen en god ekonomi med rätt stora överskott, delvis på grund av en låg investeringstakt under gångna år.

– I vår situation var det därmed helt logiskt och rätt tid att göra investeringar. Sedan kom pandemin, Fortums nedgång som skattebetalare och en accelererad befolkningsminskning vilket slagit hål på vår ekonomi, men jag ser ändå skolorna som nödvändiga investeringar. Det är trevligt att se hur nöjda användarna är och det är också viktigt att hålla personalen motiverad, säger stadsdirektören.

Dyrare men värt satsningen

Han konstaterar att träskolorna blev dyrare än om man hade byggt det billigast tänkbara i betong, men att det fanns många argument för att satsa litet mera.

– Nog talar vi om flera procentenheter i prisskillnad, men förutom att vi har träbyggarkompetens i vår egen kommun så var det både en miljö- och en inomhusluftsfråga. Det är ett faktum att vi i Lovisa, precis som i många andra kommuner, har haft problem med dålig inomhusluft speciellt i våra betongbyggnader. Inomhusluften i träbyggnader har i studier visat sig vara bra, bara man bygger på rätt sätt.

I skolbyggena i Lovisa har man förutom att använda trä som primärt byggnadsmaterial inte använt konstgjorda lim. Man har också satsat på sensorer som mäter fukt i förebyggande syfte.

– Det handlar om en kombination av traditionellt träbyggande och modern teknologi. Bland annat var byggnaderna helt intäckta under byggnadsskedet för att förhindra fuktskador. Det här förfaringssättet borde man i och för sig ha även med betongbyggnader eftersom inga byggnader mår bra av att utsättas för regn och snö innan taket har lagts på.

Beslutet att de nya skolorna skulle byggas i trä var utgångspunkten då hela planeringsprocessen startade.

– Om man inte definierar materialvalet från början så hamnar man lätt i en situation där priset skall avgöras via konkurrensutsättning. Det kan bli väldigt svårt att i ett senare skede av processen påverka valet av byggnadsmaterial och till exempel koppla inomhusluftskvaliteten till byggnadsmaterial, säger Oker-Blom.

Läs också: Elever och lärare stortrivs i Lovisas nya träskolor